Składniki:
2 kg chudego surowego boczku bez kości i skóry, sól peklująca, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, główka czosnku.
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w kostkę ok. 4 cm. Sporządzamy marynatę: gotujemy 1 litr wody, dodajemy 4 czubate łyżki stołowe soli, zmiażdżoną główkę czosnku, utarte w moździerzu pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Po zagotowaniu, studzimy marynatę i zimną zalewamy pokrojony boczek. Pozostawiamy w lodówce na minimum 6-7 dni. Następnie odlewamy marynatę, płuczemy mięso w zimnej wodzie i mielimy w maszynce przez jak najgrubsze oczka a najlepiej przez tzw. szarpak. Możemy na tym etapie dosolić masę jeżeli jest za mało słona po marynowaniu. Zmielone mięso ładujemy do słoików typu twist max. do 3/4 ich objętości. Słoiki szczelnie zakręcamy i wstawiamy do dużego garnka wypełnionego zimną wodą, tak aby były zanurzone przynajmniej w 3/4 wysokości. Podgrzewamy garnek z wodą i słoikami do temperatury wrzenia i gotujemy w tej temperaturze przez dwie godziny od momentu kiedy zauważymy że zawartość słoików zaczyna wrzeć. Studzimy w temperaturze pokojowej, a na drugi dzień powtarzamy proces gotowania. Tak przygotowane słoiki możemy przechowywać nawet przez kilka miesięcy bez lodówki, a zawartość jest mega pyszna. Smacznego
Jak podawać?
z pieczywem
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 300 min. |
Trudność | średni |
Autor | edek z fabryki kredek |