Składniki:
3-4 ziemniaki, kawałek boczku wędzonego, kawałek kiełbasy, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i mielony, sól, Vegeta, olej, ~0,5 L zakwasu z mąki żytniej.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka 3-4 L i gotujemy, dosypujemy sól i Vegetę. W tym czasie kroimy boczek i kiełbasę w kostkę i podsmażamy z cebulą pokrojoną w plastry z odrobiną oleju na patelni. Kiedy ziemniaki będą podgotowane (nie mogą się rozgotować) wrzucamy zawartość z patelni, liść laurowy (musi być) 2-4 listki, 3 ziarenka ziela i 5 ziarenek pieprzu, warzymy to 10-15 min. Dodajemy zakwas i jeszcze troszkę gotujemy (im więcej zakwasu tym zupa gęściejsza), w tym momencie możemy doprawić do własnych upodobań (pieprz, sól). Ja lubię tą zupę na kwaśno więc dodaję jeszcze sok z cytryny. Gotowe.
Potrzebne przybory:
Garnek 3-4 L, deska do krojenia, patelnia, chęci.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem.
Uwagi:
Ilość ziemniaka, boczku i kiełbasy zależy tylko od tego czy zupa ma być bardziej lub mniej treściwa. Mój przypadek wyklucza stosowanie czosnku ale dla lubiących taki smak nie mówimy NIE. Możemy wrzucić ząbek lub dwa podczas gotowania. Kupując kiełbasę wybierajmy taką wiejską dobrze uwędzoną gdyż zupa wtedy smaczniej pachnie.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Optymista |