Składniki:
Ciasto: 2,5 szkl. mąki, 20 dkg margaryny, 3/4 szkl. cukru, 2 paczki cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 5 żółtek.
Masa z sezamu: 20 dkg sezamu, 2 łyżki miodu, 5 dkg margaryny. Masa z chałwy: 20 dkg masła, 20 dkg chałwy. Dodatkowo: piana z 5 białek, 3/4 szkl. cukru, 10 dkg wiórek kokosowych.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Ugnieść wszystkie składniki, podzielić ciasto na 2 części. Wyłożyć blachę jedną częścią ciasta. Na to ciasto rozsmarować gorącą masę z sezamem (margarynę+miód rozpuścić i dodać sezam.) Piec ok. 25 min. w temp. 180 C. Na drugim placku rozsmarować powidła śliwkowe, na to ubita piana z cukrem i wiórkami. Piec ok. 25 min. w temp. 180 C.Masa: Margarynę rozpuścić z chałwą (nie gotować). Gorącą masę położyć na ostudzony pierwszy placek i przykryć drugim.
Uwagi:
Ciasto najlepiej piec na papierze do pieczenia.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 25 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Marcin |