Składniki:
1 kostka masła (względnie margaryny Kasi), 3/4 szklanki cukru (kryształ), 1 łyżka mleka (zwykłe), 3 łyżki kakao, 2 jaja, aromat rumowy/migdałowy/waniliowy/pomarańczowy - dowolnie.
Jak przyrządzić?
Masło rozpuścić w garnuszku. Uważać, żeby się nie zagotowało (wówczas składniki nie połączą się idealnie). Dodać cukier i mieszając czekać aż się rozpuści. Dodać mleko. Na koniec gdy cukier idealnie się rozpuści, dodać kakao - wymieszać. Dodać aromat (na oko, ja dodaję dosłownie kilka kropli). Odstawić do ostygnięcia. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić, gdy piana będzie sztywna, dodać żółtka. Gotowy kogel-mogel dodawać do ostygniętej masy. Mieszając delikatnie, dokładnie połączyć składniki. Przekładać wafle. Smacznego!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | asQ |