Błędy żywieniowe Polaków
DANUTA CAPIGA • dawno temuPodstawowe błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to przede wszystkim nadmierna ilość pożywienia przy jednoczesnej zbyt małej wartości odżywczej diety. W konsekwencji prowadzi to do przyrostu masy ciała przy niedożywieniu organizmu.
Podstawowe błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to przede wszystkim nadmierna ilość pożywienia przy jednoczesnej zbyt małej wartości odżywczej diety. W konsekwencji prowadzi to do przyrostu masy ciała przy niedożywieniu organizmu.
Jedną z niewłaściwych zasad żywienia jest rezygnacja ze śniadania lub ograniczanie posiłków w ciągu dnia. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, uruchamia metabolizm, dostarcza energii na cały dzień. Wydłużenie przerw między posiłkami prowadzi do odkładania tkanki tłuszczowej. Organizm brak pożywienia postrzega jako zagrożenie i magazynuje zapasy w postaci właśnie tkanki tłuszczowej. Regularne spożycie posiłków sprawia, że przyzwyczaja się do stałych dostaw energii i zamiast ją gromadzić – wykorzystuje ją.
Zasadą numer jeden zdrowego odżywiania powinno być ograniczenie spożycia przetworzonej żywności. Żywność wysoko przetworzona to ta poddana procesowi obróbki przemysłowej, w trakcie której dodawane są: cukier, sól, tłuszcz, konserwanty, barwniki, emulgatory, przeciwutleniacze itd. Wysoka zawartość całej tej chemii użytej w procesie przetwarzania produktów jest szkodliwa dla organizmu. Warto sięgać po produkty świeże, z certyfikatem ekologicznym lub z pewnego źródła, przygotowane samodzielnie.
Polacy zjadają ponad dwukrotnie więcej soli, niż wynosi zalecana dawka dzienna (5g). Może to prowadzić do wielu poważnych konsekwencji zdrowotnych m.in. nadciśnienia tętniczego, udarów mózgu, osteoporozy, raka żołądka, kamicy nerkowej a także otyłości.
W naszej diecie nie może też być za słodko. Ciasta, ciasteczka, batoniki, czekolady, słodkie napoje itd. dostarczają dużej ilości cukru, co sprzyja miażdżycy, zawałowi serca, cukrzycy, pogorszeniu stanu uzębienia i przybieraniu na wadze. Wg Światowej Organizacji Zdrowia dzienna dawka spożycia cukru to 25g, a tymczasem tylko w jednej puszce coli jest go 39g, do tego dochodzi cukier do herbaty, kawy i tak dalej.
Podstawowym składnikiem codziennej diety jest woda. Stanowi ona środowisko, w którym toczą się najważniejsze dla organizmu procesy. Niedostatek wody oddziałuje negatywnie m.in. na urodę, skutkuje pogorszeniem trawienia, brakiem nawilżenia skóry. Zalecane minimum to 1,5l wody dziennie. Paradoksalnie, im więcej wypijemy wody, tym więcej organizm jej wydala. Dzięki temu unikamy nadmiernego zatrzymania wody w organizmie, obrzęków i opuchlizny.
Czasami trudno się odżywiać zgodnie z zaleceniami dietetyków, niewielkie odstępstwa od takiego planu nie stanowią wielkiego problemu, jednak regularne i wartościowe odżywianie przyniesie korzyści nie tylko naszej sylwetce, ale także zdrowiu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze