Składniki:
Makaron Spaghetti, oliwa z oliwek (najlepsza z pierwszego tłoczenia), czosnek, papryczki ostre - peperoncino (można zastąpić innymi ostrymi papryczkami), natka pietruszki, kostka rosołowa lub bulion.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie sosu: Czosnek kroimy w cienkie plastry (ja używam około 4 ząbków na porcję), kroimy papryczkę (ja daję 1 szt. na porcję).Rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek (ważne żeby nie spalić - nie zbyt wysoka temperatura) dodajemy pokrojoną papryczkę, podsmażamy chwilę i dolewamy trochę bulionu (sos ma się jakby podgotować ). W końcowej fazie wsypujemy natkę na patelnię i wrzucamy makaron ugotowany al dente. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i mieszamy.
Uwagi:
To proste, tanie zdrowe i pyszne spaghetti nigdy się nie nudzi.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 4 zł |
Autor | sprocket |