Składniki:
250 g kaszki ryżowej błyskawicznej (lub bezmlecznego kleiku ryżowego), 250 g masła, 1 szklanka cukru ( ja daję niepełną szklankę, ok. 3/4 szklanki, 1 cukier waniliowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 3 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki kokosu.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć. Dodać cukier i cukier waniliowy, ucierać dalej. Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia, kokos i kaszkę ryżową. Wymieszać dłońmi na gęstą masę. Delikatnie dodać pianę z białek. Palcami formować ciasteczka o nieregularnym kształcie i układać na blasze wysmarowanej masłem (wielkość orzecha włoskiego)Piec 12-15 minut w w 165 st. C. - w piekarniku z termoobiegiem Bez termoobiegu 15-20 minut w 180 st. C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Anuś |