Składniki:
1 ogon wieprzowy (najlepiej wędzony), 70 dkg kapusty kiszonej, marchewka, pietruszka, kawałek selera, 1 grzybek suszony, 5 ziemniaków, 25 dkg boczku, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarnka ziela angielskiego, łyżeczka przecieru pomidorowego.
Jak przyrządzić?
Na ogonie, marchewce, pietruszce, selerze ugotować wywar w trakcie gotowania dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Należy dodać również suszonego grzyba. Na patelni wytopić boczek dodać posiekaną cebulkę i smażyć do lekkiego zarumienienia. Usmażony boczek wraz z cebulą wybrać z patelni łyżką cedzakową i odstawić. Na tłuszczy wytopionym z wcześniej smażonego boczku dusić kapustę wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi do miękkości. Tak wcześniej przygotowane składniki łączymy wszystkie razem doprawiając do smaku i gotujemy jeszcze 10 min, pod koniec gotowanie zupkę podprawiamy przecierem pomidorowym - gotowa do podania.
Uwagi:
Czasem podprawiam zupkę gotową, zupą ogonową w proszku. Zupę najlepiej przygotować z trzy godziny przed podaniem wtedy do czasu podania pięknie wszystko się połączy i jest masakra.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | KOMO |