Składniki:
Krewetki obrane mogą być surowe lub mrożone - 1 kg porcja -na 6 osób, 1/2 puszki mleczka kokosowego, 4 ząbki czosnku, pokrojony w paski imbir ( ilość - wg uznania ) ja dodaję 2 duże łyżki pokrojone w wiórki, 2 pęczki kolendry, 2-3 papryczki chili, 1 szklanka białego wina, 3-4 łyżki oleju (jaki kto lubi)
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek- przepuszczony przez praskę, dodajemy imbir ,następnie wrzucamy krewetki, smażymy 5 min,wlewamy mleczko kokosowe - 1/2 puszki, białe wino,dodajemy papryczki bez pestek drobno pokrojone,dusimy kolejne 3-4 minuty, na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.W tym samym czasie gotuję ryż na sypko lub makaron papardale, albo wstążki (kto co lubi).
Jak podawać?
Potrawę serwuję z ryżem lub makaronem zawsze gotowanym al dente. Podaję z białym winem lekko schłodzonym.
Uwagi:
Potrawę tę można również zrobić używając zamiast kolendry natki pietruszki, jest również pyszna.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 -8 |
Kaloryczność | niska |
Autor | super babcia |