Składniki:
Biszkopt:
6 jajek, 6 łyżek cukru, 6 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
0,5 l. śmietany kremówki (36%), 1 śmietana 18%, 2 śnieżki, 2 czekolady (białe milki) rozpuścić na parze, 1,5 paczki wiórków kokosowych.
*brzoskwinie w puszce
Jak przyrządzić?
Biszkopt: Ubić pianę z białek, dodać cukier. Żółtka roztrzepać i dodać do piany. Na koniec zmieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. W tortownicy wysmarować tylko spód. Na spód położyć papier pergaminowy, wylać ciasto i piec do zarumienienia. Masa: Zmiksować kremówkę, śmietanę, śnieżki i rozpuszczone na parze czekolady. Dodać do masy wiórki kokosowe. Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą część nasączyć (spirytus + cukier + woda + sok z cytryny). Przekładać masą. Udekorować np. migdałami. Śmietany mają pozostać nie ubite :)
Uwagi:
*można po nałożeniu masy nałożyć na nią cienko pokrojone brzoskwinie-smakuje rewelacyjnie!:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Paul@ |