Składniki:
750 g cielęciny z łopatki lub z mostka, 300 g włoszczyzny, sól, 1 litr wody, 40 g masła, 40 g mąki, 2,5 szklanki wywaru, 1 żółtko, sok z cytryny, zielenina.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.
Jak podawać?
Na talerzu ;-)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Brytyjski akczent |