Składniki:
1 kg ziemniaków,
2 jajka ugotowane na twardo,
1 jajko surowe,
1 cebula,
olej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
bułka tarta.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i przecisnąć przez praskę, cebulkę pokroić drobno i przyrumienić na patelni z małą ilością oliwy, dodać ją do ziemniaków, jaja na twardo pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków, dodać następnie łyżkę mąki ziemniaczanej i surowe jajko, wszystko razem wyrobić, następnie formować spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na oleju. SMACZNEGO!!!
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, praska do ziemniaków, deska, nóż.
Jak podawać?
Kotleciki zawsze podaję z sosem koperkowym lub pieczarkowym, jeśli ktoś lubi można również posypać startym żółtym serkiem.
Uwagi:
Sos koperkowy:
1l wody,
1 kostka rosołowa,
pęczek koperku,
pieprz,
1 łyżka mąki,
śmietana.
Wszystkie składniki gotujemy doprawiamy pieprzem, zagęszczamy mąką rozmąconą w pół szklanki śmietany.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Autor | orchidea25 |