Składniki:
- ryż - 2, 3 torebki,
- koncentrat pomidorowy 30 %,
- 20 dag sera żółtego,
- 1 cebulka,
- 1 ząb czosneczku,
- 1 jajo,
- przyprawy: papryka czerwona, chilli, oregano, moze byc garam masala, curry, pieprz.
Jak przyrządzić?
Ryż gotujemy na miękko, grunt żeby nie był sypki (nie musi być w torebkach). Potem go dobrze odsączyc trzeba i zostawić do ostygnięcia. Potem wrzucić do misy, dodać koncentrat, jajo, stary żółty ser, przysmażoną cebulkę, wycisnięty czosnek i oczywiście masę przypraw. W zaleznosci od gustu - dużo tych przypraw albo umiarkowanie. Ja jem chilli z kotletami...
Tą mase odstawic na chwilkę, jeśli jest zbyt rzadka, to można dodać ciut tartej bułki. Z tego formować kotlety, obtoczyć w bułce i smażyć.I zajadać się.
Z ogóreczkiem kiszonym, albo kapustą albo sosem jakimś, ale nie wiem jakim, bo ja je jem na "sucho" i na ostro z piwkiem.
Uwagi:
Czzosnek można dać albo nie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-5 porcji |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | dumboo |