Składniki:
- wołowe na pieczeń - 1kg,
- cebula - 1,5kg,
- żółty ser - wedle uznania,
- majonez - słoik,
- przyprawy: pieprz, sól, warzywko lub coś w tym guście.
Jak przyrządzić?
Wołowe kroimy jak na schabowy a następnie lekko rozbijamy. Tak przygotowane mięso układamy na blasze (najlepiej od ciasta czyli dużej a płytkiej w sumie ilość potrzebnego mięsa zależy od rozmiarów blachy), i przyprawiamy sporą ilością pieprzy i soli. Na mięso układamy pokrojoną w talarki cebulę tak aby całe mięso było przykryte. Na cebulę kładziemy potarty na tarce ser, tak aby przykryć dokładnie cebulę, na to wszystko znowu kładziemy cebulę. Całość doprawiamy warzywkiem, pieprzem i solą. I teraz najlepsze na to wszystko wylewamy majonez i rozsmarowujemy go tak aby kładnie przykryć cebulę. Całość ląduje w gorącym piekarniku 150 - 200 stopni i siedzi tam tak długo aż majonez nie nabierze złotego koloru.
Potrzebne przybory:
Blacha, nóż, deska, tłuczek do mięsa.
Jak podawać?
Najlepiej z frytkami i surówką z czeronej papryki.
Uwagi:
Nie używać żadnych dodatkowych tłuszczów, np. do smarowania blach.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | cwiklia |