Zapiekanki ze szpinakiem - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Na 3-4 osoby:
- 1 paczka mrożonego szpinaku,
- 20 dag sera pleśniowego typu lazur (niebieskie żyłki),
- 2 bułki „wrocławskie”,
- pół kostki masła,
- 4-5 ząbków czosnku.

Jak przyrządzić?

Rozmrozić szpinak i odlać nadmiar wody. Można robić to na sitku by było szybciej i sprawniej. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połączyć ser ze szpinakiem. Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z masłem. Bułki pokroić na kromki grubości ok. 0,5 cm. Posmarować masłem z czosnkiem każdą kromkę. Na tak przygotowaną podstawę nakładać masę z sera i szpinaku. Następnie prawie tosty włożyć do piekarnika nagrzanego do 250stopC na ok. 12-15 minut.

Potrzebne przybory:

Sitko lub szeroko rozwara dłoń, praska do czosnku lub ostry nóż, tarka z grubymi oczkami, piekarnik - najlepiej działający.

Jak podawać?

Gorącą po wyjęciu z piekarnika. Można dodać do niej sosy bbq lub ketchup, ale świetne jest też samo...

Uwagi:

Jeść gorące; wchodzi bardzo gładko...

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania45 min.
Trudnośćprosty
AutorSamsapiel

Zapiekanki ze szpinakiem: Podobne przepisy

Zapiekanki ze szpinakiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy