Składniki:
Na 3-4 osoby:
- 1 paczka mrożonego szpinaku,
- 20 dag sera pleśniowego typu lazur (niebieskie żyłki),
- 2 bułki „wrocławskie”,
- pół kostki masła,
- 4-5 ząbków czosnku.
Jak przyrządzić?
Rozmrozić szpinak i odlać nadmiar wody. Można robić to na sitku by było szybciej i sprawniej. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Połączyć ser ze szpinakiem. Czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać i wymieszać z masłem. Bułki pokroić na kromki grubości ok. 0,5 cm. Posmarować masłem z czosnkiem każdą kromkę. Na tak przygotowaną podstawę nakładać masę z sera i szpinaku. Następnie prawie tosty włożyć do piekarnika nagrzanego do 250stopC na ok. 12-15 minut.
Potrzebne przybory:
Sitko lub szeroko rozwara dłoń, praska do czosnku lub ostry nóż, tarka z grubymi oczkami, piekarnik - najlepiej działający.
Jak podawać?
Gorącą po wyjęciu z piekarnika. Można dodać do niej sosy bbq lub ketchup, ale świetne jest też samo...
Uwagi:
Jeść gorące; wchodzi bardzo gładko...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Samsapiel |