Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki krupczatki,
- 0,5 szkl. mąki pszennej,
- 5 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa wiśniowa:
- 0,5 kg mrożonych wiśni,
- 0,75 szkl. cukru,
- 2 kisiele wiśniowe,
- 1 łyżeczka żelatyny.
Masa serowa:
- 0,5 kg mielonego białego sera,
- 0,5 szkl. cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- śnieżka (zrobić wg przepisu).
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Ubić pianę z białek, dodać do niej cukier, zmiksować, dodać żółtka, zmiksować. Następnie dodać pozostałe składniki ciasta, wymieszać drewnianą łopatką(!!!). Przełożyć do prostokątnej dużej formy. Piec ok 20 min. Po wystudzeniu ciasto rozkroić na dwie części.
Masa wiśniwa:
Wiśnie włożyć do garnka, dodać cukier, pół szklanki wody. Zagotować. Kiśle rozpuścić w 1 szklance zimniej wody, dodać żelatynę. Wlać do gotujących się wiśni. Mieszać aż zgęstnieje i gorące przełożyć na jedną część ciasta.
Masa serowa:
Ser utrzeć z cukrem. Mleko zagotować, dodać żęlatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, ostudzić. Do sera dodać ubitą snieżkę i mleko, wymieszać. Masę wlać na warstwę wiśni, przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić w lodówce.
Potrzebne przybory:
Mikser, łopatka, drewnianą, dwa garnki i kilka misek, blacha do ciasta, piekarnik.
Uwagi:
Ciasto można ozdobić polewą czekoladową. Podana ilość składników wystarcza na dużą blachę. Przepis został tak nazwany na cześć dyskusji z Emgie o ulubionych potrawach. To kolejna wariacja łącząca dwie moje ulubione rzeczy: wiśnie i sernik.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Kaloryczność | dużo |
Autor | katia |