Składniki:
- pierś z kurczaka,
- kiełbaska toruńska,
- 3 małe cebule,
- papryka,
- 2 jabłka,
- paczka śliwek suszonych (kalifornijskich),
- zielony świeży ogórek.
Jak przyrządzić?
Dzień lub pare godzin wcześniej:pierś z qrczaka pokroić na dość pokaźne kawałki(troche grubsze niż kiełbaska) tak by bez problemu nadziewać je na patyki do szaszłyka i zmieszac z marynatą(to juz rzecz gustu ja daje oliwę z oliwek,sos sojowy, sok z połówki cytryny, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą,dosłownie wszystkie przyprawy jakie mam pod ręką ;-, marynata musi być dość ostra!! To wstawić do lodówki.
Grillowanie: kiełbaskę pokroić na talarki (ale nie za grube) a reszte na kawałki wielkościowo podobne. Nadziewać wszystko na patyka przestrzegając tylko dwóch zasad:śliwka zawsze koło kiełbaski, zaś jabłko(warto opruszyć lekko cynamonem) koło piersi z qrczaka. Reszta to rzecz gustu co koło czego :-)
Potrzebne przybory:
Grill, patyczki do szaszłyków, deska, noż, miska.
Uwagi:
Można oczywiście łączyć to z innym mięsem i wtedy np. przy boczq ananas,oliwka(też niezłe)karkówce śliwka suszona.
Ważne jest przy jedzeniu aby to co jest przy mięsie konsumować razem z nim.. powodzenia i miłego grillowania ;-)
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Offca |