Kolorowy szaszłyk

Przepis kulinarny

Składniki:

- pierś z kurczaka,
- kiełbaska toruńska,
- 3 małe cebule,
- papryka,
- 2 jabłka,
- paczka śliwek suszonych (kalifornijskich),
- zielony świeży ogórek.

Jak przyrządzić?

Dzień lub pare godzin wcześniej:pierś z qrczaka pokroić na dość pokaźne kawałki(troche grubsze niż kiełbaska) tak by bez problemu nadziewać je na patyki do szaszłyka i zmieszac z marynatą(to juz rzecz gustu ja daje oliwę z oliwek,sos sojowy, sok z połówki cytryny, zioła prowansalskie, paprykę słodką i ostrą,dosłownie wszystkie przyprawy jakie mam pod ręką ;-, marynata musi być dość ostra!! To wstawić do lodówki.

Grillowanie: kiełbaskę pokroić na talarki (ale nie za grube) a reszte na kawałki wielkościowo podobne. Nadziewać wszystko na patyka przestrzegając tylko dwóch zasad:śliwka zawsze koło kiełbaski, zaś jabłko(warto opruszyć lekko cynamonem) koło piersi z qrczaka. Reszta to rzecz gustu co koło czego :-)

Potrzebne przybory:

Grill, patyczki do szaszłyków, deska, noż, miska.

Uwagi:

Można oczywiście łączyć to z innym mięsem i wtedy np. przy boczq ananas,oliwka(też niezłe)karkówce śliwka suszona.

Ważne jest przy jedzeniu aby to co jest przy mięsie konsumować razem z nim.. powodzenia i miłego grillowania ;-)

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
AutorOffca

Kolorowy szaszłyk: Podobne przepisy

Kolorowy szaszłyk: wypróbuj również

Powiązane Tematy