Składniki:
1. Cukinia wielkości ogórków lu trochę większa. W każdym razie nie za duża.
2. Jajka
3. Mąka
4. Mleko
5. Sól (Vegeta?) i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Cukinię umyć i pokroić w słupki wielkości frytek lub większe, jak kto woli. W miseczce rozbeltać jajka z mlekiem i mąka (Ilość jajek mleka i mąki zależy od ilości frytek jaką chcemy usmażyć). Ciasto jest podobne do naleśnikowego i musi być średnio gęste, tak żeby oblepiło frytki cukiniowe. Pokrojoną cukinię nalezy wymieszać z przygotowanym ciastem i wrzucać pojedyńcze frytki na głęboki olej, smażąc na złoty kolor. Zastanawiam się nad użyciem oprócz mąki pszennej, również trochę mąki kukurydzianej. Wydaje mi się, że wtedy ciasto będzie lepiej oblepiało cukinię.
Świetne zamiast surówki lub ziemniaków do drugiego dania lub jako smaczne warzywko na kolację.
Potrzebne przybory:
Miseczka do ciasta, głęboka patelnia (np. wok).
Jak podawać?
Na jarzynkę,na kolację lub jako przekąskę, np. do dobrego piwka.
Kategoria dania | Dania z grilla |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Andyk |