Sk艂adniki:
- dwie duze garscie szczawiu,
- 2 jajka,
- pol szklanki smietany,
- dwie szklanki mleka,
- cebula,
- margaryna do smazenia,
- rosolki drobiowe.
Jak przyrz膮dzi膰?
Szczaw czyscimy i kroimy w paski, nastepnie gotujemy wywar z rosolkow, dodajemy do wywaru pokrojony szczaw, nastepnie smazymy cebulke na margarynie i dodajemy do zupy, smietane zageszczamy lyzka maki i wlewamy do garnka. Jak zakipi wylaczamy gaz. Mleko mieszamy z jajkami (trzepaczka), najlepiej w garnku, i przelewamy ugotowana zupe do mleka z jajkami (po prostu wlewamy z garnka do garnka), doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
Jak podawa膰?
Mozna podawac z jajkami na twardo lub z ziemniakami.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 5 |
Autor | pingo |