Jak przyrządzić barszcz dla dziecka?
PAULINA WÓJTOWICZ • dawno temuRozszerzanie diety niemowlaka opiera się przede wszystkim na wprowadzaniu warzywnych zupek. Są zdrowe, pożywne i smaczne. Choć może wydawać się to dziwne, już 7-miesięczne niemowlę może spróbować pysznego barszczu czerwonego. Jak go przyrządzić?
Od 7. miesiąca życia
Składniki, których potrzebujesz:
- kawałek chudego mięsa (najlepiej kurczak lub indyk),
- mała marchewka,
- pół ziemniaka,
- pół buraka,
- połowa pietruszki,
- kawałek selera,
- pół pora,
- natka pietruszki,
- łyżeczka masła.
Jak to wykonać?
Krok 1: Nastaw wodę w garnku. Lekko ją posól i zagotuj.
Krok 2: W międzyczasie umyj i obierz marchew, ziemniaka, pietruszkę, selera i pora.
Krok 3: Wrzuć warzywa do wrzątku i gotuj do miękkości.
Krok 4: Do osolonego wrzątku wrzuć nieobranego buraka. Gotuj ok. pół godziny aż zmięknie.
Krok 5: Mięso ugotuj osobno w osolonej wodzie.
Krok 6: Warzywa zetrzyj na tarce, rozdrobnij w blenderze lub pokrój na małe kawałki i wrzuć z powrotem do garnka.
Krok 7: Dodaj mięso i buraka oraz masło i natkę pietruszki.
Krok 8: Gotuj jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze