Składniki:
- 5 jaj,
- 15 dkg sera żółtego,
- puszka tuńczyka,
- mała cebula lub szczypiorek,
- puszka kukurydzy,
- majonez,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Jajka gotujemy na twardo, oddzielamy białka od żółtek. Białka ucieramy na tarce z "grubumi oczkami" doprawiamy solą i pieprzem, następnie warstwa tartego sera, smarujemy to majonezem,teraz tarkujemy żóltka (bądż rozdrbniamy widelcem, na to kładziemy tuńczyka posypujemy siekana cebulką, następna warstwa majenezu i na koniec dajemy kukurydzę na wierzch.
Potrzebne przybory:
Tarka, przezroczysta miska (nie koniecznie -ładnie wyglada).
Uwagi:
W wersji ze szczypiorkiem zamiast cebuli robimy ze sczypiorku "wianuszek" przy brzegu miski na kukurydzy.
Polecam pyszne i pięknie prezentuje się na świątecznym stole szczególnie w wersji ze szcypiorkiem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Eda |