Tuńczyk: właściwości
ALICJA • dawno temuTuńczyk, ryba zamieszkująca tropikalne akweny Atlantyku,
zawiera duże ilości witaminy D i A, co korzystnie wpływa na stan kości i
narządu wzroku. Mięso tuńczyka jest wyjątkowo smaczne i bogate w tran – tłuszcz
rybi – źródło kwasu omega -3. Spożywaj rybę jak najczęściej, spowolnisz proces zanikania
komórek mózgowych oraz obniżysz poziom cholesterolu we krwi. A jak przyrządzić
tuńczyka? W Japonii jest często spożywany na surowo w postaci sushi. W Europie
zwykle konserwowany lub wędzony. Poniżej przepis na pyszną i szybką sałatkę z
tuńczyka.
Przepis na sałatkę z tuńczyka
Przygotuj:
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- dużego pomidora,
- kapustę pekińską,
- tuńczyka konserwowego w sosie własnym,
- ananasa pokrojonego w kostkę (świeży lub z puszki),
- kukurydzę konserwową,
- kiełki rzodkiewki (lub inne),
- majonez light lub oliwę z oliwek.
1. Jajka obierz i pokrój na ćwiartki.
2. Pomidora dokładnie umyj i pokrój na ósemki.
3. Kapustę pekińską posiekaj drobno i wrzuć do głębokiej miski.
4. Do kapusty dodaj kukurydzę oraz pokrojonego w kostkę
ananasa.
5. Czas dodać tuńczyka. Odsącz sos i kawałki ryby wrzuć do
miski.
6. Wymieszaj całość. Tuńczyk dobrze smakuje z majonezem, jednak
to wersja bardziej kaloryczna. Dla osób na diecie polecam oliwę z oliwek.
7. Nałóż sałatkę na talerzyk i uklep łyżką. Na wierzchu ułóż na
przemian jajko z pomidorem. Posyp kiełkami rzodkiewki.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze