Sk艂adniki:
- 1 dorodne kurcze w calosci,
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 lyzki swiezej posiekanej natki pietruszki,
- 4 lyzki mieszanych swiezych ziol lub 4 lyzeczki suszonych (moga byc: tymianek, szalwia, majeranek, oregano, rozmaryn - to co akurat mamy w posiadaniu),
- 3-4 zabki czosnku,
- lyzeczka soli,
- pol lyzeczki pieprzu,
- 1 cytryna podzielona na 4 czesci.
Jak przyrz膮dzi膰?
1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
2. Kurczaka myjemy, suszymy i osadzamy w naczyniu, gdzie sie bedzie piekl.
3. W malej miseczce mieszamy oliwe z wszystkimi ziolami, przyprawami i rozgniecionym czosnkiem.
4. Nacieramy dokladnie ta mieszanina kurczaka, od wewnatrz i na zewnatrz.
5. Wyciskamy sok z cytryny kurczakowi do srodka, po czym wkladamy tam te cytrynowe pozostalosci (skorki).
6. Gdy piekarnik jest nagrzany wkladamy don kurczaka i pieczemy jak kazdego innego kurczaka.
Jak podawa膰?
Z ziemniaczkami, ryzem, makaronem, czy jakkolwiek mamy ochote. Po upieczeniu w brytfance pojawi sie spora ilosc dosz pysznego sosu powstalego z tych wszystkich dodatkow i ociekajacego kurzecego tluszczyku, ktorego oczywiscie nie nalezy zmarnowac :)
Uwagi:
Jezeli pieczemy kurczaka w pozycji pionowej, nadzianego na jakis sprytny przyrzad, czas moze sie skrocic. Natomiast jezeli pieczemy go w pozycji lezacej, najlepiej najpierw polozyc do na piersi i po polowie czasu przerzucic na druga strone. Unikniemy w ten sposob przesuszenia piersi. Piers jest gotowa duzo wczesniej niz np. udka, wiec bywa bardzo przesuszona nieraz zanim reszta sie dopiecze, a to jest wlasnie w miare mozliwy sposob na unikniecie owego przesuszenia.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Czas przygotowania | 190 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Autor | bagatelka |