Składniki:
- dwie torebki ryżu,
- 1kg pieczarek,
- sól,
- pieprz,
- pół kostki masła,
- pół szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Pieczarki obrać i umyć. pokroić na małe kawałki. W dużym garnku rozpuscić masło i dodać wodę, wymieszać. dodać pieczarki. Dusić na wolnym ogniu przez 25 minut. Gdy zauważymy, że pieczarki wydzielają już sok, odlać sok do kubka i potem gdy reszta się wygotuje mozna z niego dolewać. Trzeba pilnować by pieczarki sie dusiły a nie gotowały.
Posolić i sporo popieprzyć. Ugotować ryż. Odlać pozostałą wodę z pieczarek i wsypać ryż. Wymieszać.
Jak podawać?
Można podać z odrobiną sosu słodko - kwaśnego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 7 zł |
Autor | yasmela |