Składniki:
- 2-3 torebki ryżu,
- mała puszka kukurydzy konserwowej,
- mała puszka czerwonej fasoli,
- po 1-2 papryki (czerwona, zielona, zółta),
- kilka plastrów dowolnej wędliny, najlepiej szynka ;),
- łyżka octu,
- 2-3 łyżki ketchup'u,
- przyprawy smakowe (pieprz, sól, papryka słodka).
Jak przyrządzić?
1. Gotujemy ryż (podałem ilość w przybliżeniu, ponieważ zawsze gotuję ryż 'na oko' i może sie zdarzyć, że będzie go za mało - w końcowej fazie oceńcie czy należy dogotować ryżu).
2. Do ryżu dodajemy odsaczoną kukurydzę i fasolę.
3. Kroimy papryki w kostkę (myślę, że wystarczy po jednej, dwóch paprykach z każdego koloru), dodajemy pokrojone papryki do reszty.
4. Plastry wędliny kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.
5. Ocet mieszamy z ketchup'em i dodajemy do reszty.
8. przyprawiamy pieprzem, solą, ew. słodką papryką do smaku.
9. wszystko mieszamy i kosztujemy, czy dobre ;p
Potrzebne przybory:
Nóż, łyżka, otwieracz do puszek, para rąk ;P
Jak podawać?
Podawać zdecydowanie schłodzone :p
Uwagi:
Starałem się jak najdokładniej opisać ilości poszczególnych produktów, wszystko robię na oko, wiec może się wkraść jakiś bląd - dojedziecie sami do perfekcji ;P
Ponieważ lubię ostre dania, dodaję więcej ketchup'u i czasem odrobinę chili do smaku :)
Cena papryki zależy od pory roku, więc cięzko ustalić cenę.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | qlky |