Składniki:
(Dla jednej osoby) 1 duże jajko, 4 plastry sera camembert (ja używam light), plaster wędzonego łososia, garść pokrojonego pora, koperek, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Jak przyrządzić?
Oliwę podgrzać na małej patelni. Zeszklić białą część pora skrojoną w drobne paseczki. W kubku rozbełtać jajko, przyprawić solą i pieprzem (osobiście polecam sól morską i pieprz świeżo mielone) i dorzucić do niego wprost z patelni por z resztą oliwy. Wszystko wymieszać. Na patelnie dodać jeszcze małą krople oliwy (chyba, że to patelnia teflonowa-wtedy nie trzeba) i wylać na to jajko z porem. Kiedy zacznie się ścinać, wyłożyć łososia i ułożyć plastry camemberta. Posypać koperkiem i odrobiną zmielonego pieprzu i soli. Przykryć pokrywką i zostawić na małym ogniu. Kiedy ser się ładnie zacznie topić - omlecik gotowy:)
Potrzebne przybory:
Mała patelnia (w wersji dla jednej osoby), nóż, kubek i trzepaczka (można śmiało zastąpić ją widelcem ;))
Jak podawać?
Można podawać z pieczywem, sosami na bazie ketchupu, majonezu, chrzanu itp... ja osobiście preferuje omlecik wprost z patelni bez dodatków:)
Uwagi:
Jest to omlet w wersji light - bez mąki, mleka itp... Zaręczam, że równie ładnie rośnie i smakuje nawet jeszcze lepiej. Wiem, ze to nic odkrywczego ale jeśli ktoś jest na diecie a potrzebuje sytego śniadania - to sprawdza się doskonale :) Oczywiście polecam bez pieczywa (wersja dla odchudzających się) ale dla głodomorów świeże pieczywko jak najbardziej :)
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | niska |
Autor | Ola |