Składniki:
2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki rozpuszczonego masła, 1 i 3/4 szklanki mleka (3.2%), 2 duże jaja, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Wymieszaj w jednej misce mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, żółtka jaj i rozpuszczone ale nie gorące masło (najłatwiej rozpuścić w mikrofali). W trzeciej misce ubij białka ze szczyptą soli. Zacznij łączyć składniki - do miski z mąką itp dodaj mleko itp - wymieszaj i dodaj białka - delikatnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być gęstsze niż w przypadku "standardowych" naleśników. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oleju i na średnim ogniu smaż naleśniki (pół szklanki na porcję). Jeśli używasz większej patelni nie rozlewaj ciasta na całą! nalej pół kubka ciasta na środek i już - naleśnik nie powinien być większy niż deserowy talerzyk.
Potrzebne przybory:
Patelnia i 3 miski.
Jak podawać?
Oczywiście najlepiej smakują z syropem klonowym! Ja podaję również z dżemem (np. truskawkowym) i kleksem bitej śmietany lub po prostu polane jogurtem. Smacznego!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Autor | kara |