Amerykańskie naleśniki

Przepis kulinarny

Składniki:

2 szklanki mąki, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/4 szklanki rozpuszczonego masła, 1 i 3/4 szklanki mleka (3.2%), 2 duże jaja, olej do smażenia.

Jak przyrządzić?

Wymieszaj w jednej misce mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszaj mleko, żółtka jaj i rozpuszczone ale nie gorące masło (najłatwiej rozpuścić w mikrofali). W trzeciej misce ubij białka ze szczyptą soli. Zacznij łączyć składniki - do miski z mąką itp dodaj mleko itp - wymieszaj i dodaj białka - delikatnie wymieszaj. Ciasto nie powinno być gęstsze niż w przypadku "standardowych" naleśników. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oleju i na średnim ogniu smaż naleśniki (pół szklanki na porcję). Jeśli używasz większej patelni nie rozlewaj ciasta na całą! nalej pół kubka ciasta na środek i już - naleśnik nie powinien być większy niż deserowy talerzyk.

Potrzebne przybory:

Patelnia i 3 miski.

Jak podawać?

Oczywiście najlepiej smakują z syropem klonowym! Ja podaję również z dżemem (np. truskawkowym) i kleksem bitej śmietany lub po prostu polane jogurtem. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Autorkara

Amerykańskie naleśniki: Podobne przepisy

Amerykańskie naleśniki: wypróbuj również

Powiązane Tematy