Składniki:
Puszka tuńczyka w zalewie olejowej, pomidor mięsisty około 200gr, sos balsamico 50ml, chleb tostowy 4 kromki.
Jak przyrządzić?
Zaczynamy od wykonania sosu balsamico... Potrzebujemy do tego ocet balsamiczny, sok winogronowy i odrobinę wina czerwonego wytrawnego a także cukier... Proporcje płynu do cukru to, 1 do 1 czyli na 50 ml mieszanki octu, soku i wina dajemy 50gr cukru... Składniki łączymy w garnku na średnim ogniu cały czas mieszając do momentu otrzymania gęstego sosu... Następnie obieramy pomidora z skóry i pozbawiamy go gniazd nasiennych, sam miąższ siekamy bardzo mocno nożem, a potem dokładamy tuńczyka i rozgniatamy całość bardzo mocno widelcem... Powoli podlewając sosem balsamico ( pod żadnym pozorem nie używamy blendera). Otrzymany Tatar z tuńczyka nakładamy na wcześniej przygotowane grzanki z chleba tostowego, ozdabiamy świeżą Kolendą lub miętą oraz plasterkami z pomidora koktajlowego lub układamy na ozdobnych łyżkach by każdy miał kęs dla siebie... Życzę smacznego!
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | www.chochla.com |