Składniki:
Kotlety:
> 800 g dorsza,
> 100 g boczku surowego,
> 2 jajka,
> 2 cebule,
> 3 ząbki czosnku,
> majeranek,
> sól,
> pieprz,
> bułka tarta około 100 g.
Sos kaparowy:
> 2 łyżki kaparów,
> 1 łyżka masła,
> 150 ml białego wina (wytrawne),
> 200 ml bulionu jarzynowego,
> 200 śmietany kremówki.
Jak przyrządzić?
Przygotowanie kotletów:Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni... następnie dodać do zmielonej rybki i boczusiu... dodać jajka...przyprawić solą,pieprzem i majerankiem... do takiego farszu dodajemy bułkę tartą... teraz wystarczy tylko uformować kotleciki,obtoczyć w mące i na patelenkę wrzucić :O>Sos kaparowy:Na maśle podsmażyć posiekane kapary... następnie dolewamy białe wino...musimy zaczekać aż wino odparuje i wtedy dolewamy bulionu...na końcu zagęszczamy sos śmietaną ... ( nie dodawajcie mąki do sosu- to jest prawie profanacja :)
Jak podawać?
Tak przygotowane kotlety podajemy tylko z sosem kaparowym... dodatki mogłyby popsuć ten wyjątkowy smak potrawy... S M A C Z N E G O :O>
Uwagi:
Ja do farszu dodaję jeszcze dużo zielonej pietruszki oraz trzy gotowane ziemniaki...dodaje to swoistej 'lekkości' kotletom.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 kotletów |
Kaloryczność | kto by tam liczył |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | (sic!) |