Kotlety rybne w sosie kaparowym

Przepis kulinarny

Składniki:

Kotlety:
> 800 g dorsza,
> 100 g boczku surowego,
> 2 jajka,
> 2 cebule,
> 3 ząbki czosnku,
> majeranek,
> sól,
> pieprz,
> bułka tarta około 100 g.

Sos kaparowy:
> 2 łyżki kaparów,
> 1 łyżka masła,
> 150 ml białego wina (wytrawne),
> 200 ml bulionu jarzynowego,
> 200 śmietany kremówki.

Jak przyrządzić?

Przygotowanie kotletów:Posiekaną cebulkę i czosnek podsmażyć na patelni... następnie dodać do zmielonej rybki i boczusiu... dodać jajka...przyprawić solą,pieprzem i majerankiem... do takiego farszu dodajemy bułkę tartą... teraz wystarczy tylko uformować kotleciki,obtoczyć w mące i na patelenkę wrzucić :O>Sos kaparowy:Na maśle podsmażyć posiekane kapary... następnie dolewamy białe wino...musimy zaczekać aż wino odparuje i wtedy dolewamy bulionu...na końcu zagęszczamy sos śmietaną ... ( nie dodawajcie mąki do sosu- to jest prawie profanacja :)

Jak podawać?

Tak przygotowane kotlety podajemy tylko z sosem kaparowym... dodatki mogłyby popsuć ten wyjątkowy smak potrawy... S M A C Z N E G O :O>

Uwagi:

Ja do farszu dodaję jeszcze dużo zielonej pietruszki oraz trzy gotowane ziemniaki...dodaje to swoistej 'lekkości' kotletom.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania rybne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje15 kotletów
Kalorycznośćkto by tam liczył
Przybliżony koszt30 zł
Autor(sic!)

Kotlety rybne w sosie kaparowym: Podobne przepisy

Kotlety rybne w sosie kaparowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy