Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
- 4 jajka,
- 12 dag cukru,
- 12 dag mąki,
- torebka cukru waniliowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa ananasowa:
- 25 dag masła,
- 1 puszka ananasów,
- 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego.
Blat kokosowy:
- 5 białek,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 1 szklanka cukru.
Polewa czekoladowa:
- 5 dag masła,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag gorzkiej czekolady,
- 1 łyżka mleka,
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
1) Biszkopt: ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodawać stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec 30÷40 min w piekarniku nagrzanym do temp 1800C.2) Masa ananasowa: syrop z ananasów uzupełnić wodą do objętości 0,5 l i ugoto-wać w nim budyń. Masło utrzeć na „pianę” i dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Następnie masę połączyć z pokrojonymi w drobną kostkę ananasami i stopniowo dodawać mieszając masę alkohol (ok. kieliszka; najlepiej spirytus)3) Blat kokosowy: ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier i ubijać ok. 2÷3 min. Wymieszać z wiórkami kokosowymi, a następnie przelać do tortownicy w której pieczono biszkopt. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 1900C, piec ok. 15 min.4) Polewa czekoladowa: wszystkie składniki (oprócz czekolady) włożyć do rondelka. Stopić na małym ogniu – mieszać cały czas – następnie dodać stopioną na parze czekoladę (można zamiast czekolady użyć gorzkiego kakao).Gotową polewę od razu rozsmarować na blacie kokosowym.Upieczony biszkopt nasączyć np. alkoholem wymieszanym z syropem ananasowym – będzie smaczniejszy i mniej suchy. Następnie na biszkopt nałożyć masę ananasową i nakryć blatem kokosowym, który posmarować polewą czekoladową.
Potrzebne przybory:
Średnia tortownica (może być również wysoka blaszka), robot kuchenny, rondelek, łyżka drewniana do mieszania.
Uwagi:
Troszkę trudności może sprawić wykonanie masy ananasowej.Podany przepis na ciasto biszkoptowe można zastosować do innych przepisów. Jeżeli chcemy biszkopt pokroić na idealne równe krążki to lekko nacinamy wokoło brzeg ciasta, w nacięcie wkładamy nitkę i ściągamy ją, aż biszkopt zostanie przecięty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | średni |
Autor | Bettina |