Składniki:
Pół kg mąki, 3/4 kostki drożdży (są takie w żółtym opakowaniu), 3/4 szklanki ciepłej wody (bardziej letniej niż gorącej), 2 duże łyżki oliwy (najlepiej z oliwek), mała łyżeczka soli (raczej płaska), przyprawa do pizzy ja używam prymat.
Farsz:
pieczarki, salami, ser.
Sos: składniki pod przepisem pizzy.
Jak przyrządzić?
Do garnka wsypać mąkę, dodać do niej pokruszone drożdże, oliwę, sól i przyprawę do pizzy (tak żeby ciasto pokryło się tą przyprawą), zalewamy wszystko wodą i wyrabiamy ciasto. Ciasto ma być miękkie i nie przyklejać się do dłoni - jeżeli zbyt lepkie dodaj troszkę mąki, jeżeli twarde troszkę wody. Ciasto można spokojnie rozciągnąć na wysmarowanej olejem blaszce. Ja układam wszystko w takiej kolejności: sos, ser, pieczarki, salami. Pieczemy Pizze 30-40 min bez termoobiegu z grzaniem od dołu i góry.Proponuję rewelacyjny sos do pizzy:jedna nie duża cebulka, 1 ząbek czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, pół kostki rosołowej, 1 łyżka oregano (można więcej), 1 łyżka natki pietruszki (nie musi być ale lepiej smakuje), 1 łyżeczka ketchupu, sól, mąka ziemniaczana.Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać do niej czosnku, lekko wszystko podsmażyć, dodać do tego puszkę pomidorów, dodać pół kostki rosołowej, oregano, ketchup, natkę, sól i chwilkę podsmażyć na koniec dodać troszkę mąki ziemniaczanej żeby zagęścić - jeżeli nie masz mąki ziemniaczanej może być w ostateczności zwykła:)
Potrzebne przybory:
Garnek - ja całą pizze wyrabiam w garnku, mniej się brudzi kuchnia, patelnia - do sosu, deska do krojenia i chyba wszystko.
Jak podawać?
Na ciepło:))
Uwagi:
Przepis dostałam od mojej koleżanki, do tej pory cały czas robiłam inne przepisy żeby wybrać ten najlepszy:) Pizza o grubym cieście.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | jak szaleć to szaleć |
Autor | Carolllinka |