Składniki:
Naleśniki:
1 jajko,
1 (mniej więcej) szklanka mąki,
1 szklanka mleka,
1 szklanka wody mineralnej (gazowanej lub nie),
1 łyżka oliwy (najlepiej z pestek winogron),
1 szczypta soli.
Nadzienie szpinakowe:
Szpinak siekany 1 mrożonka najlepiej Kwidzyń,
1 jajko,
2 duże ząbki czosnku,
1 łyżka śmietany (18%),
100g startego sera żółtego,
50g sera pleśniowego,
1 łyżeczka słonecznika łuskanego,
sól, pieprz do smaku.
Polewa:
100g startego sera żółtego,
50g sera pleśniowego,
łyżka oliwy,
2 łyżki śmietany (18%).
Jak przyrządzić?
Naleśniki można zrobić według własnego przepisu ale ważne jest by ciasto było nieco grubsze, my robimy to tak: wszystkie składniki (poza oliwą) utrzepać razem dodając tak by tworzyły masę o konsystencji śmietany, pozostawiamy na 15min, dodajemy łyżkę oliwy i mieszamy, smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej już bez dodatku tłuszczu. Powinno nam wyjść 8-10 naleśników.Nadzienie szpinakowe:torebkę ze szpinakiem energicznie traktujemy młotkiem, szpinak (bez torebki) wrzucamy do garnka i podgrzewamy aż się rozmrozi i odparuje większość wody, dodajemy czosnek, sery i roztrzepane jajko (0,5-1 min na małym ogniu), dodajemy śmietany energicznie mieszamy już bez ognia, dodajemy łyżeczkę słonecznika i przyprawiamy. W między czasie należy wysmarować naczynie żaroodporne masłem i rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni. W naczyniu o rozmiarach nieco mniejszych niż naleśniki, układamy naleśniki (podwijając to co się nie zmieści do góry) i cienką warstwę nadzienia, na zmianę, starając się by nadzienie wystarczyło na wszystkie naleśniki. Między przedostatnim a ostatnim naleśnikiem dajemy zamiast szpinaku troszkę sera. Tak przygotowany przekładaniec, przykrywamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 20min.Polewa:Przygotowujemy przed samym wyjęciem z piekarnika torcika. Do rondelka dajemy trochę oliwy, dodajemy sery (rozdrobnione), jak się sery rozpuszczą dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Torcik po wyciągnięciu z piekarnika przekładamy na płaski talerz (tak jak robi się babki w piaskownicy). Polewamy torcik polewą.
Potrzebne przybory:
Naczynie żaroodporne, 2 rondelki, duży płaski talerz, patelnia teflonowa, trzepaczka, młotek (opcjonalnie).
Jak podawać?
Podawać jako samodzielne danie.
Uwagi:
Dobre i na zimno i na ciepło.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Agatka i Grześ |