Poświąteczny detoks dla ciała
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPo kilku dniach pobłażania zachciankom kulinarnym, twój organizm będzie potrzebował zdrowego, lekkiego jedzenia. Z tego powodu warto przygotować kilka sprawdzonych, oczyszczających potraw, które napełnią ciało błonnikiem, uregulują spożycie kalorii i dostarczą mnóstwo niezbędnych składników odżywczych. Sprawdź, jak przywrócić organizmowi równowagę po świętach.
Jajo w awokado
Rozpocznij dzień dawką kwasów omega-3, białka i błonnika. Aby przygotować awokado wypełnione jajkiem, potrzebować będziesz:
- 2 dojrzałych awokado,
- 4 świeżych jaj,
- 1/8 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżki posiekanego szczypiorku.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Podziel awokado na połówki i pozbądź się pestek. Wyjmij ok. 2 łyżki miąższu ze środka owocu – tyle, aby w otworze zmieściło się jajo. Umieść awokado w małym naczyniu do pieczenia (najlepiej, aby połówki do siebie przylegały). Wbij jajo do każdej połówki owocu – najpierw żółtko, a potem białko. Piecz przez 15–20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości jaj i owoców). Następnie przybierz szczypiorkiem i pieprzem.
Koktajl szpinakowy
Słodki koktajl ze szpinaku zawiera mnóstwo składników odżywczych i zapewni ci długotrwałe uczucie sytości. Przygotuj:
- 2 szklanki liści szpinaku,
- 1 dojrzałą gruszkę (obraną i pokrojoną),
- 15 zielonych lub czerwonych winogron,
- 170 g jogurtu greckiego,
- 2 łyżki pokrojonego awokado,
- 1 lub 2 łyżki świeżego soku z limonki.
Miksuj wszystkie składniki za pomocą blendera lub robota kuchennego, dopóki nie uzyskasz upragnionej konsystencji.
Zupa marchwiowo-imbirowa
Ta smaczna zupa skutecznie usuwa toksyny z organizmu, a do tego posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacnia odporność. Jest bogatym źródłem witamin A i C oraz korzystnie wpływającego na trawienie manganu. Zacznij od przygotowania:
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 szklanki posiekanej cebuli,
- 1 łyżki mielonego czosnku,
- 2 łyżek mielonego imbiru,
- 1 kg marchwi, obranej i posiekanej,
- 1 średniego ziemniaka, obranego i pokrojonego,
- 6 szklanek bulionu z drobiu,
- ¼ szklanki orzeszków piniowych,
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu greckiego,
- 1 łyżki miodu,
- 1 łyżki zmielonego tymianku,
- pieprzu i soli.
W garnuszku zmieszaj oliwę z oliwek i cebulę. Posyp ½ łyżki soli i gotuj, mieszając 10 minut lub dopóki mieszanka nie zacznie się karmelizować. Dodaj czosnek oraz imbir i gotuj, mieszając 2 minuty. Dodaj marchew, ziemniaka oraz bulion. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj, dopóki marchew oraz ziemniaki nie zmiękną (20–25 minut).
W międzyczasie na patelni lekko podsmaż orzeszki pinii. Odstaw do ostygnięcia. W małej misce połącz jogurt, miód, tymianek i ½ łyżki pieprzu. Dokładnie zmiksuj zupę przy użyciu blendera lub robota kuchennego. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i serwuj z łyżką mieszanki jogurtowej oraz orzeszków piniowych.
Zdjęcie koktajlu szpinakowego pochodzi z Shutterstock
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze