Dieta, która wywołuje biegunkę
10. Co wywołuje biegunkę?
Niektórzy ludzie mogą bez problemu jadać takie warzywa jak brokuły, kabaczek czy fasola bez efektów ubocznych w postaci bólów brzucha, gazów czy biegunki. Inni, zwłaszcza cierpiący na zespół jelita drażliwego czy chorobę Crohna, muszą takich warzyw unikać. Niektórzy źle reagują na produkty mleczne, inni nie mogą jadać produktów z dużą zawartością błonnika. To, jakie jedzenie może wywołać biegunkę, zależy indywidualnie od danego organizmu, ale są pewne produkty, które najczęściej sprawiają kłopoty przewodowi pokarmowemu.
9. Zbyt duża ilość błonnika
Zwiększenie błonnika w diecie jest często doradzane, ze względu na jego walory odżywcze. Jednak zbyt duża ilość błonnika w diecie może spowodować powstanie gazów oraz wywołać biegunkę. Jeśli chcesz dodać do swej diety więcej błonnika, rób to stopniowo, tak aby nie przysporzyć sobie problemów trawiennych. Nie wiadomo bowiem, jak zareaguje organizm. Jeśli cierpisz na biegunkę, spróbuj na jakiś czas wyeliminować błonnik z diety i sprawdź, czy nastąpi poprawa.
8. Które produkty zawierają dużą ilość błonnika?
Produkty, które zawierają najwięcej błonnika to owoce, takie jak gruszki, jabłka, jagody, figi, śliwki i rodzynki. Warzywa bogate w błonnik to natomiast kabaczek, brokuły, marchewka i groszek. Dodatkowo uważaj na pełnoziarniste pieczywo, owsiankę i brązowy ryż.
7. Suplementy z błonnikiem
Z drugiej strony, błonnik może również złagodzić objawy biegunki. Poprawia bowiem konsystencję stolca i wiąże wodę. Spytaj lekarza, czy podczas biegunki możesz przyjmować specjalne suplementy z błonnikiem.
6. Kiedy wyeliminować produkty mleczne?
Wiele osób cierpi na nietolerancję laktozy – cukru zawartego w mleku i produktach mlecznych. Jeśli osoba, która nie toleruje laktozy spożyje mleko, lody lub ser, może doświadczyć biegunki. Niektóre produkty mleczne zawierają jednak mniej laktozy i są to jogurty i niektóre sery, np. szwajcarski. Aby uniknąć biegunki, po spożyciu produktów mlecznych można zażyć specjalne suplementy zawierające enzymy trawiące laktozę.
5. Gluten i pszenica
Niektórzy ludzie cierpią na nietolerancję glutenu zawartego w pszenicy, życie czy jęczmieniu. Choroba ta nazywana jest celiakią i ma podłoże genetyczne. Aby uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym, osoby chorujące na celiakię powinny jadać wyłącznie produkty bezglutenowe.
4. Przyprawy
Niektórzy ludzie cierpią na biegunkę po spożyciu ostrych i pikantnych dań, które mogą podrażniać przewód pokarmowy. Najlepiej unikać ostrych przypraw, takich jak chilli, curry, czerwona papryka czy sos tabasco.
3. Tłuszcze
Biegunkę mogą wywołać również potrawy ciężkostrawne, takie jak fast food, tłuste mięsa czy sosy. Kłopoty z żołądkiem mogą również powodować duże ilości masła, margaryny czy oleju.
2. Sztuczne substancje słodzące
Sorbitol i mannitol to dwie substancje słodzące, które u niektórych ludzi mogą być powodem biegunki. Można je znaleźć w cukierkach, galaretkach i dżemach, gumie do żucia oraz pastylkach na kaszel.
1. Alkohol, kofeina
Kiedy cierpisz na biegunkę, nie pij alkoholu oraz napojów z dużą zawartością kofeiny. Oprócz tego, że mogą być powodem biegunki, dodatkowo prowadzą do odwodnienia organizmu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze