9 sprzymierzeńców w walce z cellulitem
JADWIGA OLCZAK • dawno temuOkoło 90% wszystkich kobiet na świecie ma problem z tzw. pomarańczową skórką. Siedzący tryb życia, uwarunkowania genetyczne, otyłość i tabletki antykoncepcyjne to przyczyny jej powstawania. Ogromny wpływ ma także niewłaściwa dieta, dlatego zmiana nawyków żywieniowych jest konieczna w walce z cellulitem.
— Najważniejsze w walce z cellulitem jest wprowadzenie do jadłospisu produktów bogatych w witaminę C, która oczyszcza i odwadnia organizm oraz błonnik. Ważne, aby wykluczyć z diety produkty tłuste i smażone oraz słodycze będące źródłem cukrów prostych. Polubmy rośliny strączkowe. Mimo że są kaloryczne, możemy je jeść raz na tydzień. – mówi Dorota Zdąbłarz — Mrozek, dietetyk medyczny z Instytutu Frais.
Sprzymierzeńcy w walce z cellulitem:
- Zielona herbata - stymuluje uwalnianie magazynowanych w organizmie tłuszczów, przyspiesza metabolizm, pomaga regulować poziom glukozy. Jest źródłem witamin A, B, C, E, K i PP oraz mikroelementów: potasu i cynku. Pij trzy filiżanki dziennie. Pamiętaj jednak, aby nie zalewać jej wrzątkiem.
-
Produkty pełnoziarniste – (ciemne pieczywo, otręby, płatki owsiane, grube kasze, brązowy ryż czy makaron) pozytywnie wpływają na pracę jelit, pomagają naszemu ciału walczyć z toksynami powodującymi cellulit, dają na długo uczucie sytości.
— Ważne jest, aby szczegółowo czytać etykiety produktów. Brązowy kolor bułki lub makaronu nie gwarantuje nam jego pełnoziarnistości. Część producentów oszukuje wiedząc, że sugerujemy się właśnie wyglądem produktu. Sprawdźmy więc, czy to, za co płacimy, jest pełnoziarniste i zdrowe dla naszego organizmu. – radzi Dorota Zdąbłarz – Mrozek.
- Brokuły - zapobiegają procesowi twardnienia kolagenu w skórze. Są bogatym źródłem witaminy C, która bierze udział w odbudowie kolagenu, co wpływa pozytywnie na redukcję cellulitu. Mają mało kalorii, dzięki czemu możesz je jeść do syta 3–4 razy w tygodniu. Najlepiej spożywaj surowe lub po krótkim obgotowaniu.
- Burak - stymuluje krążenie i nie pozwala na zatrzymywanie wody w organizmie, oczyszcza nasz organizm nie tylko z toksyn, ale także z cholesterolu. Jest źródłem potasu oraz witaminy E, A i C. Pij sok z surowych buraków, który możesz wzbogacić jabłkiem lub marchwią.
- Jajka - ze względu na zawartość witamin i minerałów wpływają na detoksykację organizmu, a obecność lecytyny powoduje odbudowę ścianek komórek skóry. Jedz zawsze gotowane, nie smażone jajka, nie częściej niż dwa razy w tygodniu.
- Kiełki fasoli - są źródłem witaminy A, B, C, D, E i K, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Są one mało kaloryczne. Dodatkowo pobudzają krążenie krwi oraz pracę wątroby.
- Banany - wspomagają walkę z cellulitem pod warunkiem, że są odpowiednio dawkowane. Zawarte w nich minerały, takie jak cynk, poprawiają stan skóry. Z kolei potas odpowiedzialny jest za zwiększenie przepływu krwi, co zapobiega tworzeniu się cellulitu.
- Kurkuma - pobudza krążenie, zmniejsza obrzęki i redukuje poziom toksyn.
- Szparagi - mają niewiele kalorii oraz właściwości przeciwzapalne. Pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu toksyny są szybciej usuwane z organizmu.
Najlepsze efekty osiągniesz, wspomagając dietę różnorodną aktywnością fizyczną, taką jak aerobik, pływanie, jazda na rowerze czy fitness. Pozbycie się pomarańczowej skórki jest możliwe także dzięki medycynie estetycznej.
— Bardzo ważne w walce z cellulitem jest nawodnienie organizmu. Najlepsza w tym wypadku jest woda niegazowana, najlepiej z dodatkiem soku z cytryny oraz soki owocowe i warzywne, bez dodatku cukru. Nie pijmy płynów, które odwadniają nasz organizm (kawa, mocna czarna herbata, alkohol). – radzi na koniec dietetyk, Dorota Zdąbłarz – Mrozek.
Źródło: informacja prasowa Beata Kośmider
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze