Sprawdź, czy jesz odpowiedni rodzaj błonnika!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuBłonnik niejedno ma imię. Innymi słowy, nie każdy jego rodzaj jest tak samo korzystny dla organizmu. Które produkty bogate w błonnik najlepiej wybierać, aby wspomóc pracę jelit?
Najlepszy rodzaj błonnika
Do prawidłowego funkcjonowania bakterie w okrężnicy potrzebują błonnika, nazywanego fruktanem. Chętnie żywią się także celulozą, czyli nierozpuszczalnym błonnikiem. Niestety często wyrzucamy części pożywienia najbogatsze w ten związek, takie jak łodygi brokułów. Zdrowe produkty przygotowujemy także w nieodpowiedni sposób (gorąco nie sprzyja błonnikowi).
Najbogatsze źródła błonnika
Jeżeli pragniesz wprowadzić błonnik do diety, rób to stopniowo. W ten sposób unikniesz wzdęć oraz gazów. Poznaj także 9 produktów najbogatszych w fruktany.
1. Słonecznik bulwiasty (topinambur)
2. Cykoria
3. Por
4. Biała cebula
5. Maliny
6. Karczoch
7. Gotowana fasola
8. Szparagi
9. Czosnek
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze