Poznaj niezwykły wpływ błonnika na układ pokarmowy
![Joanna Hirszler](https://m.kafeteria.pl/dsc-0473-bcccf71e0b72a9faca5b0b0,20,20,1,0.jpg)
Na pewno nieraz słyszałaś o tym, że obecność błonnika w diecie jest niezwykle ważna. Zapewne zdajesz sobie sprawę także z tego, że składnik ten skutecznie zapobiega zaparciom. Jednak to nie wszystko, co powinnaś wiedzieć o błonniku pokarmowym. Posiada on również inne, cenne dla organizmu właściwości. Zastanawiasz się jakie?
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Błonnik odbudowuje florę bakteryjną jelit
Czy wiedziałaś, że błonnik zaliczamy do grona ważnych dla organizmu prebiotyków? Jest on składnikiem, który odżywia obecne w jelitach bakterie odpowiedzialne za fermentację poszczególnych składników pokarmowych. Z kolei prawidłowa flora bakteryjna jest równoznaczna z mniejszym ryzykiem uciążliwych wzdęć i zaparć.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Produkty bogate w błonnik, które powinny się znaleźć w twojej codziennej diecie, to: płatki owsiane, otręby, owoce oraz warzywa, a także produkty pełnoziarniste, czyli kasze, pieczywo oraz ryż.
Błonnik zapobiega schorzeniom układu pokarmowego
Na korzyść błonnika zdecydowanie przemawia fakt, że może on w znaczący sposób obniżyć ryzyko wystąpienia niektórych schorzeń jelit. Badania naukowe sugerują, że składnik ten o 40% obniża ryzyko choroby uchyłkowej jelit, a także choroby refluksowej przełyku. To zaskakujące, ale błonnik może się również przyczynić do zmniejszenia poziomu cholesterolu we krwi.
Uogólniając, błonnik wywiera bardzo korzystny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Zadbaj o to, aby każdego dnia na twoim talerzu znalazły się produkty, takie jak pełnoziarniste pieczywo, sałatki czy jogurt naturalny z muesli.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze