Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?

10. Unikaj smażonegoJedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe desery również mogą powodować problemy. Wybieraj potrawy pieczone i gotowane, a kremowe sosy zastąp warzywnymi.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

10. Unikaj smażonego
Jedzenie tłustego, smażonego jedzenia może skutkować biegunką. Tłuste mięso, sosy czy słodkie, kremowe desery również mogą powodować problemy. Wybieraj potrawy pieczone i gotowane, a kremowe sosy zastąp warzywnymi.

9. Niebezpieczeństwo cytrusówPonieważ owoce cytrusowe zawierają dużą ilość błonnika, u niektórych osób ich zjedzenie może spowodować nagłe problemy z żołądkiem. Jedz pomarańcze, grejpfruty czy cytryny wtedy, gdy nie odczuwasz żadnych kłopotów żołądkowych po ich spożyciu.
Zdjęcie autorstwa Rego Korosi / CC BY

9. Niebezpieczeństwo cytrusów
Ponieważ owoce cytrusowe zawierają dużą ilość błonnika, u niektórych osób ich zjedzenie może spowodować nagłe problemy z żołądkiem. Jedz pomarańcze, grejpfruty czy cytryny wtedy, gdy nie odczuwasz żadnych kłopotów żołądkowych po ich spożyciu.

8. Unikaj sorbitoluBadania potwierdzają, że zbyt częste żucie gumy bezcukrowej zawierającej sorbitol powoduje biegunkę i skurcze, gdyż nasz organizm ma kłopoty z jego trawieniem.
Zdjęcie gumy do żucia / Shutterstock

8. Unikaj sorbitolu
Badania potwierdzają, że zbyt częste żucie gumy bezcukrowej zawierającej sorbitol powoduje biegunkę i skurcze, gdyż nasz organizm ma kłopoty z jego trawieniem.

7. Zbyt dużo błonnika powoduje gazy i wzdęciaProdukty bogate w błonnik, takie jak pieczywo pełnoziarniste i warzywa, pozytywnie wpływają na proces trawienia. Ale nadmiar błonnika sprawia, że organizm sobie z nim nie radzi, co skutkuje wzdęciami i gazami. Tak więc produkty bogate w błonnik do diety wprowadzaj stopniowo.
Zdjęcie autorstwa Katrin Morenz / CC BY

7. Zbyt dużo błonnika powoduje gazy i wzdęcia
Produkty bogate w błonnik, takie jak pieczywo pełnoziarniste i warzywa, pozytywnie wpływają na proces trawienia. Ale nadmiar błonnika sprawia, że organizm sobie z nim nie radzi, co skutkuje wzdęciami i gazami. Tak więc produkty bogate w błonnik do diety wprowadzaj stopniowo.

6. Fasola powoduje gazy i skurczeFasola jest powszechnym powodem dolegliwości trawiennych. Zawiera trudne do strawienia cukry, powodujące gazy i skurcze, gdyż organizm ludzki nie wytwarza specjalnych enzymów potrzebnych do ich strawienia. Pojawiają się gazy, gdyż działanie rozpoczynają bakterie obecne w jelitach. Aby zmniejszyć dolegliwości, fasola powinna być namaczana co najmniej przez cztery godziny, by wyeliminować niektóre, niepodlegające trawieniu cukry.
Zdjęcie autorstwa cookbookman17 / CC BY

6. Fasola powoduje gazy i skurcze
Fasola jest powszechnym powodem dolegliwości trawiennych. Zawiera trudne do strawienia cukry, powodujące gazy i skurcze, gdyż organizm ludzki nie wytwarza specjalnych enzymów potrzebnych do ich strawienia. Pojawiają się gazy, gdyż działanie rozpoczynają bakterie obecne w jelitach. Aby zmniejszyć dolegliwości, fasola powinna być namaczana co najmniej przez cztery godziny, by wyeliminować niektóre, niepodlegające trawieniu cukry.

5. Kapusta powoduje problemy z trawieniemKapusta, brokuły i inne warzywa kalafiorowate zawierają te same niepodlegające trawieniu cukry, co fasola. W rezultacie powodują powstanie gazów, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że ciężko je strawić, szczególnie gdy jedzone są w nadmiarze. Aby zmniejszyć dolegliwości, warzywa te nie powinny być spożywane na surowo.
Zdjęcie autorstwa J E Theriot / CC BY

5. Kapusta powoduje problemy z trawieniem
Kapusta, brokuły i inne warzywa kalafiorowate zawierają te same niepodlegające trawieniu cukry, co fasola. W rezultacie powodują powstanie gazów, a wysoka zawartość błonnika sprawia, że ciężko je strawić, szczególnie gdy jedzone są w nadmiarze. Aby zmniejszyć dolegliwości, warzywa te nie powinny być spożywane na surowo.

4. Produkty mleczne – problem dla nietolerujących laktozyJeśli po zjedzeniu produktów mlecznych pojawiają się gazy, wzdęcia i skurcze, może to znaczyć , że jesteś uczulony na laktozę. Jest to spowodowane brakiem w organizmie specjalnego enzymu trawiącego laktozę, cukru zawartego w mlecznych produktach. Aby uniknąć dolegliwości, wypróbuj specjalne suplementy zawierające ten enzym lub całkowicie zrezygnuj z mlecznych produktów.
Zdjęcie autorstwa Quinn Dombrowski / CC BY

4. Produkty mleczne – problem dla nietolerujących laktozy
Jeśli po zjedzeniu produktów mlecznych pojawiają się gazy, wzdęcia i skurcze, może to znaczyć , że jesteś uczulony na laktozę. Jest to spowodowane brakiem w organizmie specjalnego enzymu trawiącego laktozę, cukru zawartego w mlecznych produktach. Aby uniknąć dolegliwości, wypróbuj specjalne suplementy zawierające ten enzym lub całkowicie zrezygnuj z mlecznych produktów.

3. Ostre jedzenie – zgaga i niestrawnośćZwłaszcza po dużych, ostrych posiłkach niektóre osoby cierpią na zgagę i niestrawność. Zgaga objawia się uczuciem palenia w mostku i przełyku, więc jeśli tylko odczujesz ją po zjedzeniu ostrego dania, unikaj na przyszłość mocno przyprawionych potraw.
Zdjęcie autorstwa Adam Baker / CC BY

3. Ostre jedzenie – zgaga i niestrawność
Zwłaszcza po dużych, ostrych posiłkach niektóre osoby cierpią na zgagę i niestrawność. Zgaga objawia się uczuciem palenia w mostku i przełyku, więc jeśli tylko odczujesz ją po zjedzeniu ostrego dania, unikaj na przyszłość mocno przyprawionych potraw.

2. Jak poradzić sobie z biegunką?Biegunka może prowadzić do odwodnienia, dlatego jeśli ją masz – pij dużo wody. Ponadto jedz łagodne produkty, unikaj potraw ciężkostrawnych, smażonych. Kiedy objawy ustąpią, po około 24-48 godzinach powróć do normalnej diety, bogatej we wszystkie składniki odżywcze.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

2. Jak poradzić sobie z biegunką?
Biegunka może prowadzić do odwodnienia, dlatego jeśli ją masz – pij dużo wody. Ponadto jedz łagodne produkty, unikaj potraw ciężkostrawnych, smażonych. Kiedy objawy ustąpią, po około 24-48 godzinach powróć do normalnej diety, bogatej we wszystkie składniki odżywcze.

1. Owies – zboże zapobiegające biegunceChociaż wszystkie produkty bogate w błonnik są pomocne dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, szczególne właściwości mają owsiane płatki, gdyż zapobiegają biegunce.
Zdjęcie autorstwa Donald Lee Pardue / CC BY

1. Owies – zboże zapobiegające biegunce
Chociaż wszystkie produkty bogate w błonnik są pomocne dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego, szczególne właściwości mają owsiane płatki, gdyż zapobiegają biegunce.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Zaćma Czego nie powinno zabraknąć na jednodniowej wycieczce Co to jest nerwica natręctw? Lecznicze właściwości zielonej herbaty Brokuły zdrowe dla przyszłych mam. Jesteś w ciąży? Jedz je! Poznaj przyczyny twojej złej postawy Suche łokcie Co mężczyzn pociąga w kobietach i vice versa? Madonna zmienia program ćwiczeń i trenerkę Kolejni projektanci promują nienaturalną chudość Osobowość typu borderline Jak zlikwidować szparę między zębami?