Gazy - jak ich uniknąć?
ALICJA • dawno temuGazy to palący problem współczesności. Codziennie nasz organizm wytwarza kilkaset gramów bezwonnych gazów, które gromadzą się w jelitach. Skąd się biorą gazy, które wprawiają nas w zakłopotanie, gdy ulotnią się w towarzystwie? Jak uniknąć gazów zapachowych?
Wzdęty brzuch — przyczynyGazy o nieprzyjemnym zapachu powstają wskutek fermentacji. Kiedy zjesz dużą ilość węglowodanów, część z nich organizm nie zdoła przetworzyć i przesuwa je do jelita grubego. Tam bakterie jelitowe rozpoczynają proces fermentacji. W jej wyniku powstają gazy o brzydkiej woni. Proces wspomaga zbyt szybka konsumpcja, w wyniku której połykane jest powietrze. Niektórzy mają po prostu tendencję do wytwarzania gazów w większej ilości bądź cierpią na choroby przewodu pokarmowego. Najczęstszą przyczyną gazów zdaje się być nieprawidłowe odżywianie. Co powoduje gazy? Do listy gazotwórczych substancji zaliczamy: cukry, skrobię, błonnik. Znajdują się one w: fasoli, brokułach, kapuście, suchym grochu, soczewicy, kukurydzy, przetworach zbożowych, mleku i jego przetworach.
Na wzdęcia i gazyPrzyrządzając rośliny, które zawierają substancje wybuchowe warto dodać do nich kminek, imbir lub czosnek, które rozładują powstałe w brzuchu napięcie. Staraj się ograniczyć ilość spożywanego tłuszczu, który również przyczynia się do powstawania nadmiernej ilości gazów. Unikaj dużej ilości cukrów. Jeśli masz tendencję do gazów, przed posiłkiem zażywaj preparaty farmakologiczne na wzdęcia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze