Najbogatsze źródła błonnika
MARTA MALARSKA • dawno temuBłonnik, zwany też włóknem lub włóknem pokarmowym, to duża grupa zawartych w roślinach związków, które nie są trawione przez człowieka i nie są źródłem składników odżywczych. A jednak odgrywają w organizmie niezwykłą rolę. Błonnik zapewnia przede wszystkim prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Jego dobroczynne działanie zaczyna się już w ustach, pobudza bowiem wydzielanie śliny, co ułatwia gryzienie i późniejsze trawienie pokarmów. Błonnik jest nieodzownym składnikiem diety każdej odchudzającej się osoby.
Normy żywienia na włókno pokarmowe nie są precyzyjnie określone, biorąc jednak pod uwagę jego duże znaczenie w utrzymaniu przez człowieka dobrego stanu zdrowia, zaleca się spożycie znacznych ilości tego składnika, tj. 20–40g w ciągu doby. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy dążyć do spożycia błonnika w ilości 27–40 g w ciągu doby.
Dowiedz się, w jakich produktach jest go najwięcej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze