Cenne właściwości orzechów
OLGA CHOJNACKA • dawno temuWśród wielu odmian orzechów można znaleźć coś dla siebie, zwłaszcza że każdy rodzaj zawiera niezwykle cenne dla zdrowia składniki. Ich wyjątkowość polega nie tylko na ochronie przed powstawaniem licznych chorób, ale także na usprawnianiu funkcjonowania całego organizmu.
Najnowsze badania potwierdzają, że należy spożywać 2–3 porcje orzechów tygodniowo.
Zdrowotne właściwości orzechów:
zawarte w orzechach tłuszcze nienasycone korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi,chronią przed chorobą wieńcową, udarem i zawałem serca,dodają energii, pomagają w koncentracji i rozładowaniu stresu,dzięki zawartości błonnika wspomagają trawienie i chronią przed nowotworami jelit,zawierają liczne witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne, jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez.
Orzechy włoskie - wzmacniają odporność, usprawniają procesy myślowe i chronią przed zwapnieniem kości.
Orzechy laskowe - 30 gramów zaspokaja w 80% dzienne zapotrzebowanie na witaminę E, która jest głównym antyoksydantem, chroni także mięsień sercowy.
Orzechy nerkowca - wspomagają pracę układu nerwowego, zapobiegają też miażdżycy, poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także mogą chronić przed cukrzycą.
Pistacje - wyróżnia je wśród orzechów mała kaloryczność oraz duża zawartość błonnika.
— Warto włączyć do swojej diety orzechy w każdej postaci – nie tylko jako przekąskę czy dodatek do potraw, ale także np. w formie naturalnego masła orzechowego. Trzeba tylko zwracać uwagę na faktyczną zawartość orzechów w ich składzie. Najlepiej, jeśli w klasycznych masłach orzechowych sięga ona powyżej 90%, a w orzechowych masłach ze słodkimi dodatkami — takimi jak chociażby kokos czy czekolada – powyżej 60%. – tłumaczy Paweł Skrzypczak z firmy Primavika.
Źródło: informacja prasowa Kamila Nowakowska
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze