Co jeść, aby długo żyć?

12. Antyoksydanty i starzenie sięJedz pokarmy bogate w antyoksydanty, by walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do procesu starzenia. Antyoksydanty znajdują się w kolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, jagody czy buraki. Dla zrównoważonej diety oraz zmniejszenia ryzyka ataku serca i rozwoju raka, jedz je co najmniej pięć razy w ciągu dnia.
Zdjęcie autorstwa @rsseattle / CC BY

12. Antyoksydanty i starzenie się
Jedz pokarmy bogate w antyoksydanty, by walczyć z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do procesu starzenia. Antyoksydanty znajdują się w kolorowych warzywach i owocach, takich jak pomidory, jagody czy buraki. Dla zrównoważonej diety oraz zmniejszenia ryzyka ataku serca i rozwoju raka, jedz je co najmniej pięć razy w ciągu dnia.

11. Właściwości zdrowotne oliwy z oliwekOliwa z oliwek jest tłuszczem, który pozytywnie wpływa na pamięć. Zawarty w oliwie kwas oleinowy ma naturalne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. Badania wskazują, że spożywanie oliwy z oliwek zwiększa ilość dobrego cholesterolu we krwi, który oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega powstaniu miażdżycy.
Zdjęcie autorstwa Stew Dean / CC BY

11. Właściwości zdrowotne oliwy z oliwek
Oliwa z oliwek jest tłuszczem, który pozytywnie wpływa na pamięć. Zawarty w oliwie kwas oleinowy ma naturalne właściwości przeciwzapalne podobne do ibuprofenu. Badania wskazują, że spożywanie oliwy z oliwek zwiększa ilość dobrego cholesterolu we krwi, który oczyszcza naczynia krwionośne i zapobiega powstaniu miażdżycy.

10. Korzyści z jedzenia owoców z grupy jagodowychJagody są doskonałym źródłem antyoksydantów. Truskawki, jagody i jeżyny są owocami bogatymi w polifenole. Te wspaniałe związki mogą pomóc walczyć z rakiem i procesami niszczenia mózgu. Także mrożone jagody są źródłem polifenoli. Postaraj się, aby owoce te były obecne w twojej diecie przez cały rok.
Zdjęcie autorstwa Fried Dough / CC BY

10. Korzyści z jedzenia owoców z grupy jagodowych
Jagody są doskonałym źródłem antyoksydantów. Truskawki, jagody i jeżyny są owocami bogatymi w polifenole. Te wspaniałe związki mogą pomóc walczyć z rakiem i procesami niszczenia mózgu. Także mrożone jagody są źródłem polifenoli. Postaraj się, aby owoce te były obecne w twojej diecie przez cały rok.

9. Dlaczego ryby mają dobry wpływ na mózg?Spróbuj zrobić sałatkę z tuńczykiem lub łososiem zamiast kurczaka. Ryby nazywane są czasem pokarmem dla mózgu, ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla mózgu oraz systemu nerwowego. Jadanie ryb raz bądź dwa razy w tygodniu zmniejsza również ryzyko demencji starczej. Kwasy omega-3 zawarte w rybach pomagają zmniejszyć cholesterol. Łagodzą także stany zapalne, które prowadzą do sklerozy.
Zdjęcie autorstwa Alpha / CC BY-SA

9. Dlaczego ryby mają dobry wpływ na mózg?
Spróbuj zrobić sałatkę z tuńczykiem lub łososiem zamiast kurczaka. Ryby nazywane są czasem pokarmem dla mózgu, ponieważ zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla mózgu oraz systemu nerwowego. Jadanie ryb raz bądź dwa razy w tygodniu zmniejsza również ryzyko demencji starczej. Kwasy omega-3 zawarte w rybach pomagają zmniejszyć cholesterol. Łagodzą także stany zapalne, które prowadzą do sklerozy.

8. Zdrowy błonnikJadaj produkty z dużą zawartością błonnika od trzech do czterech razy na tydzień. Błonnik może zmniejszyć ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspomaga również trawienie. Ponieważ błonnik sprawia, że czujesz się najedzony, mniej jesz. Zamiast mięsa, przygotuj zupę z fasolą lub ciecierzycą. Fasola zawiera węglowodany, które pomagają regulować poziomy glukozy, co jest bardzo ważne dla cierpiących na cukrzycę.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

8. Zdrowy błonnik
Jadaj produkty z dużą zawartością błonnika od trzech do czterech razy na tydzień. Błonnik może zmniejszyć ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspomaga również trawienie. Ponieważ błonnik sprawia, że czujesz się najedzony, mniej jesz. Zamiast mięsa, przygotuj zupę z fasolą lub ciecierzycą. Fasola zawiera węglowodany, które pomagają regulować poziomy glukozy, co jest bardzo ważne dla cierpiących na cukrzycę.

7. Zdrowie zawarte w warzywachWarzywa zawierają błonnik, fitoskładniki, a także witaminy i minerały, które mogą chronić cię przed przewlekłymi chorobami. Zielone warzywa liściaste zawierają witaminę K, która wzmacnia kości. Słodkie ziemniaki i marchewka są źródłem witaminy A, która ochrania oczy i skórę, a także zapobiega infekcjom. Badania wskazują, że codzienne jedzenie pomidorów może chronić przed uszkodzeniami DNA związanymi z rozwojem raka prostaty. Szczególnie korzystne dla zdrowia są warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.
Zdjęcie autorstwa Katrin Morenz / CC BY

7. Zdrowie zawarte w warzywach
Warzywa zawierają błonnik, fitoskładniki, a także witaminy i minerały, które mogą chronić cię przed przewlekłymi chorobami. Zielone warzywa liściaste zawierają witaminę K, która wzmacnia kości. Słodkie ziemniaki i marchewka są źródłem witaminy A, która ochrania oczy i skórę, a także zapobiega infekcjom. Badania wskazują, że codzienne jedzenie pomidorów może chronić przed uszkodzeniami DNA związanymi z rozwojem raka prostaty. Szczególnie korzystne dla zdrowia są warzywa pochodzące z upraw ekologicznych.

6. Jedz jak Grecy, Włosi czy HiszpanieMieszkańcy krajów śródziemnomorskich regularnie dostarczają do swej diety oliwę z oliwek, ryby, warzywa, produkty pełnoziarniste, a do posiłku piją lampkę czerwonego wina. Zamiast soli, stosują przyprawy i zioła. Dieta śródziemnomorska jest korzystna dla serca, pomaga zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pamięci i chroni przed rakiem.
Zdjęcie autorstwa Public Domain Pictures / CC BY

6. Jedz jak Grecy, Włosi czy Hiszpanie
Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich regularnie dostarczają do swej diety oliwę z oliwek, ryby, warzywa, produkty pełnoziarniste, a do posiłku piją lampkę czerwonego wina. Zamiast soli, stosują przyprawy i zioła. Dieta śródziemnomorska jest korzystna dla serca, pomaga zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pamięci i chroni przed rakiem.

5. Składniki odżywcze orzechówJedzone w całości lub zmielone, orzechy zawierają proteiny działające przeciw wysokiemu cholesterolowi oraz inne właściwości odżywcze. Migdały bogate są w witaminę E, antyoksydanty, które chronią organizm przed zniszczeniem komórek i pomagają wzmacniać system odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach włoskich pomagają zmniejszyć zły cholesterol. Orzechy jednak zawierają sporo tłuszczu. W porcji 24 migdałów zawarte jest 160 kalorii. Tak więc jedz orzechy w ograniczonych ilościach.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Składniki odżywcze orzechów
Jedzone w całości lub zmielone, orzechy zawierają proteiny działające przeciw wysokiemu cholesterolowi oraz inne właściwości odżywcze. Migdały bogate są w witaminę E, antyoksydanty, które chronią organizm przed zniszczeniem komórek i pomagają wzmacniać system odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdujące się w orzechach włoskich pomagają zmniejszyć zły cholesterol. Orzechy jednak zawierają sporo tłuszczu. W porcji 24 migdałów zawarte jest 160 kalorii. Tak więc jedz orzechy w ograniczonych ilościach.

4. Co jest dobre w mleku?Spożywanie witaminy D zawartej na przykład w mleku zwiększa wchłanianie wapnia. To szczególnie ważne dla zdrowia kości. Witamina ta pomaga także zredukować ryzyko raka jelita, piersi czy prostaty. Jogurty z żywymi kulturami bakterii pomogą w trawieniu.
Zdjęcie autorstwa Andrew Magill / CC BY

4. Co jest dobre w mleku?
Spożywanie witaminy D zawartej na przykład w mleku zwiększa wchłanianie wapnia. To szczególnie ważne dla zdrowia kości. Witamina ta pomaga także zredukować ryzyko raka jelita, piersi czy prostaty. Jogurty z żywymi kulturami bakterii pomogą w trawieniu.

3. Produkty pełnoziarnisteSpożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy oraz choroby serca. Wybierz pieczywo pełnoziarniste lub brązowy ryż zamiast białego. Do zup dodawaj jęczmień, próbuj płatków owsianych. Produkty z pełnego ziarna nie są przetworzone, więc zawierają więcej składników odżywczych. Błonnik w pełnych ziarnach pomaga na problemy z trawieniem, jak np. zatwardzenie.
Zdjęcie autorstwa Earth100 / CC BY-SA

3. Produkty pełnoziarniste
Spożywanie produktów pełnoziarnistych zmniejsza ryzyko raka, cukrzycy oraz choroby serca. Wybierz pieczywo pełnoziarniste lub brązowy ryż zamiast białego. Do zup dodawaj jęczmień, próbuj płatków owsianych. Produkty z pełnego ziarna nie są przetworzone, więc zawierają więcej składników odżywczych. Błonnik w pełnych ziarnach pomaga na problemy z trawieniem, jak np. zatwardzenie.

2. Zrzuć nadwagę, aby być zdrowszymZrzucenie nadwagi zmniejsza obciążenie stawów, serca, a także zmniejsza ryzyko raka. Trudniej schudnąć, kiedy wraz z wiekiem spada metabolizm. Wybieraj pokarmy pełne protein, takie jak chude mięso, tuńczyk czy fasola. Urozmaić dietę warzywami, owocami i produktami z pełnego ziarna. Zbilansowana dieta pomoże zrzucić niechciane fałdki tłuszczu, a błonnik sprawi, że zmniejszy ci się apetyt.
Zdjęcie autorstwa Sarah_Ackerman  / CC BY

2. Zrzuć nadwagę, aby być zdrowszym
Zrzucenie nadwagi zmniejsza obciążenie stawów, serca, a także zmniejsza ryzyko raka. Trudniej schudnąć, kiedy wraz z wiekiem spada metabolizm. Wybieraj pokarmy pełne protein, takie jak chude mięso, tuńczyk czy fasola. Urozmaić dietę warzywami, owocami i produktami z pełnego ziarna. Zbilansowana dieta pomoże zrzucić niechciane fałdki tłuszczu, a błonnik sprawi, że zmniejszy ci się apetyt.

1. Utrzymuj zdrową wagęZ wiekiem, wiele osób ma trudności z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli masz nadwagę, może być ci trudniej wyjść z choroby. Jadaj trzy posiłki na dzień, ze zdrowymi przekąskami w międzyczasie. Unikaj tłuszczu, by zmniejszyć cholesterol. Wybierz pełnowartościowe mleko. Najbardziej kaloryczne potrawy jedz na początku posiłku. Spróbuj również suplementów.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

1. Utrzymuj zdrową wagę
Z wiekiem, wiele osób ma trudności z utrzymaniem prawidłowej wagi. Jeśli masz nadwagę, może być ci trudniej wyjść z choroby. Jadaj trzy posiłki na dzień, ze zdrowymi przekąskami w międzyczasie. Unikaj tłuszczu, by zmniejszyć cholesterol. Wybierz pełnowartościowe mleko. Najbardziej kaloryczne potrawy jedz na początku posiłku. Spróbuj również suplementów.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Wakacje bez kompleksów Największe mity żywieniowe Zamrażanie komórek jajowych – złudne nadzieje na późne macierzyństwo Kiedy przespać się z nowym partnerem? Jak dorobić do pensji, sprzedając części swojego ciała? Cholesterol – wróg czy przyjaciel? natureON - włącz naturę do higieny jamy ustnej Co ćwiczyć po przebudzeniu? Czy wiesz jakie właściwości mają migdały? Gdy wpadasz w panikę… To, jak chodzimy, dużo mówi o naszym zdrowiu. Zobacz, co mówi o tobie! Tłuszcze nienasycone pozwalają żyć dłużej

Popularne w tym tygodniu:

Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza! Drożdżyca pochwy – wstydliwy problem kobiet 5 nieoczywistych zalet mleka mamy – karmienie piersią się opłaca! Kosmetyki a płyny biobójcze do dezynfekcji rąk – poznaj płyn do dezynfekcji Trisept MAX i sprawdź, co je różni!