Selen źródłem dłuższego życia
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temu„Pełnoziarnisty chleb wzbogacony w selen sprzyja dłuższemu i zdrowszemu życiu” – uważają brytyjscy naukowcy. Minerał ten pozwala również zwiększyć odporność organizmu czy też zachować dobrą pamięć.
Selen obecny jest w zbożu, mięsie, jajach czy też w skorupiakach. Dodając dziennie do jadłospisu trzy kromki pełnoziarnistego pieczywa, możemy wpłynąć na odporność naszego organizmu, ale także na płodność czy dobrą i długotrwałą pamięć.
Dzienna zalecana dawka selenu to 55–70 mg. Jednak, jak wynika z badań, Brytyjczycy zjadają tylko połowę tej dawki. Aby w pełni wzbogacać organizm w selen, warto jeść dodatkowe trzy kromki pełnoziarnistego chleba dziennie. Oczywiście, oprócz pieczywa, warto jeść również inne produkty bogate w selen, np. orzechy brazylijskie. Chleb jest jednak najtańszym i najpowszechniejszym produktem, który pozwoli nam się wzmocnić.
Niedobór selenu objawia się w niewydolności i powiększeniu serca. Skutkiem może być również niedoczynność tarczycy.
Źródło: dailymail.co.uk
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze