Składniki:
Farsz:
300g mięsa mielonego z łopatki, karkówki lub piersi z kurczaka,
pół cebuli,
ok 200g pieczarek,
2 ząbki czosnku,
koncentrat pomidorowy,
zioła prowansalskie(lub przyprawa włoska),
bazylia,
sól, pieprz,
śmietana 18%,
żółty ser,
ciasto:
2 jajka,
szklanka mleka,
szklanka wody,
2 szklanki mąki,
szczypta soli,
trochę proszku do pieczenia,
olej.
Jak przyrządzić?
Jajka i mleko zmiksować, następnie dodać mąki, szczyptę soli, trochę proszku do pieczenia - zmiksować. Następnie stopniowo dodawać wody. Na koniec dodać do ciasta około 2-3 łyżki oleju i zmiksować. Na patelni rozgrzać olej. Resztę już wiecie;).Przygotowanie farszu:Na patelni rozgrzać ok 3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, przyrumienić i przyprawić warzywkiem lub tym podobnym. Do tego wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć. Następnie wrzucić mielone mięsa i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Wszystko należy przyprawić odpowiednią ilością soli, pieprzu, ziół prowansalskich, bazylią.Następnie wlać około pół szklanki wody. A następnie koncentrat pomidorowy, mały słoik. Całość wymieszać i doprawić w razie jakby wcześniej było za mało dodane przypraw. Na koniec wyłączamy i dodajemy około 3 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i dość dużo startego sera i zawijamy w gruby rulon.
Jak podawać?
Polecam polewać naleśnik sosem czosnkowym. Mój sos czosnkowy to: równe ilości majonezu i śmietany 18% wymieszać dodać w zależności od ilości śmietany i majonezu czosnku zgniecionego około 1-2 ząbki czosnku.
Uwagi:
Polecam zastosować jako mięso mieloną pierś kurczaka gdyż jest bardzo delikatna i sprawia że ta dość ciężka potrawa nie jest odczuwalna dla naszego żołądka.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Autor | Wielbicielka kuchni:) |