Składniki:
Kawa mielona, cukier, laska cynamonu.
Jak przyrządzić?
Przygotowujemy klasyczne (bardzo mocne) espresso, najlepiej przy użyciu ekspresu ciśnieniowego. Ewentualnie może być bardzo mała filiżanka kawy po turecku. Kawę po zaparzeniu należy posłodzić co najmniej łyżeczką cukru (preferowany kandyzowany), zmieszać laską cynamonu, którą należy pozostawić w kawie na co najmniej 2 minuty.Po tym czasie możemy delektować się cudowną aromatyczną kawą.
Potrzebne przybory:
Ekspres do kawy, fliżanka do espresso.
Uwagi:
Przygotowana w ten sposób kawa posiada niespotykny łagodny, egzotyczny smak. Doskonała nie tylko na zimowe poranki...
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | Karolina |