Składniki:
1/2 kg mąki krupczatki, 25 g drożdży, 0,5 l ciepłej wody, 2,5 łyżki cukru, 0,75 łyżki soli, 1/2 szklanki otrębów pszennych, dodatki (pestki słonecznika, dyni, sezam).
Jak przyrządzić?
Z 1 szklanki wody, drożdży, cukru, 2 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Mąkę, otręby, sól i dodatki wymieszać, dodać resztę wody i zaczyn. Wyrobić ciasto (będzie miało taką dość rzadką konsystencję) pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie przełożyć do blaszki keksówki i jeszcze raz odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
Jak podawać?
Z masełkiem lub bez, z żółtym serem, szynką, kiełbaską czy z czym tylko kto lubi.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Autor | Lo-la |