Babka kurpiowska - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

1 kg ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, cebula, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, granulowany czosnek, sól, pieprz, tłuszcz do formy.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki obrać, opłukać. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o małych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 minut, przestudzić. Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Wymieszać, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C.

Jak podawać?

Po upieczeniu i po wyjęciu babki z formy dekoruję środek sałatą i pomidorami.

Uwagi:

Do surowej masy można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu babka będzie bardziej pulchna i delikatna. Smacznego!

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Kaloryczność400 kcal
AutorSPRĘŻYNKA542

Babka kurpiowska: Podobne przepisy

Babka kurpiowska: wypróbuj również

Powiązane Tematy