Składniki:
1 kg ziemniaków, 30 dag wędzonego boczku, cebula, 2 jajka, 2 czubate łyżki mąki, granulowany czosnek, sól, pieprz, tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki obrać, opłukać. Cebulę obrać, zetrzeć wraz z ziemniakami na tarce o małych oczkach. Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, smażyć 5 minut, przestudzić. Do ziemniaków z cebulą wbić jajka, dodać przesmażony boczek wraz z wytopionym tłuszczem, wsypać mąkę. Wymieszać, przyprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Gotową masę ziemniaczaną wlać do natłuszczonej formy. Piec ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Jak podawać?
Po upieczeniu i po wyjęciu babki z formy dekoruję środek sałatą i pomidorami.
Uwagi:
Do surowej masy można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu babka będzie bardziej pulchna i delikatna. Smacznego!
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | 400 kcal |
Autor | SPRĘŻYNKA542 |