Składniki:
100 g margaryny, 75 g cukru (białego lub brązowego),
200 g płatków owsianych, 100 g syropu klonowego, 100 g wiórków kokosowych/ rodzynek/ suszonych brzoskwiń/ 1 marchewka/ 1 jabłko.
Jak przyrządzić?
Najpierw roztopić margarynę w małym garnku na średnim ogniu. Potem dodać cukier i mieszać, dopóki się nie rozpuści. Dolać syrop klonowy i mieszać. Kiedy już wszystko się wymiesza, nalać tę masę do wcześniej przygotowanej dużej miski z płatkami owsianymi i dokładnie wymieszać. Potem dodać nadzienie (którekolwiek sobie wybierzesz) i dalej dokładnie mieszać. Następnie przygotować tacę. Rozłożyć pergamin na tacy, docisnąć rogi i je uciąć od góry. Posmarować pergamin olejem pędzlem kuchennym. Na koniec wlać masę na tacę i przyklepać, dociskać lekko, aby trochę rozprowadzić. Wsadzić do pieca w temp. 180 stopni i czekać, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu od razu pokroić (ale nie rozdzielać kawałków!) i zostawić na kilka minut, aż będzie chrupiące. Kiedy już ostygnie, można nałożyć sobie na talerzyk i cieszyć się znakomitym smakiem.Smacznego!
Uwagi:
Brązowy cukier trzeba dociskać, żeby się rozpuścił, ponieważ jest twardy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Mniam Mniam |