Składniki:
20 dag mąki, 3 + 9 + 5 dag cukru, 2,5 dag drożdży, 1 jajko, 3 + 8 dag masła, 100 ml mleka, 12 + 37 dag śmietany kremówki, 15 dag płatków migdałów, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 80 dag jabłek, 4 łyżki soku z cytryny, 100 ml wódki jabłkowej, 1 cukier waniliowy, 2 torebki zagęstnika do śmietany.
Jak przyrządzić?
Mąkę, 3 dag cukru, drożdże, jajko, 3 dag masła i letnie mleko wymieszać mikserem na gładką jednolitą masę, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie rozwałkować na posypanym mąką blacie na krążek o średnicy 26 cm. Przełożyć do natłuszczonej formy. Pozostałe masło stopić, wsypać 9 dag cukru, rozpuścić. Wlać 20 dag śmietany kremówki, gotować minutę. Dodać migdały. Masę rozsmarować na cieście. Piec 30 minut w temp. 175 stopni Celsjusza, wystudzić. Przekroić w poprzek. Jabłka obrać, pokroić, dusić 3 minuty z 5 dag cukru, sokiem cytrynowym i wódką. Zagęścić mąką, gotować jeszcze minutę. Jabłka przełożyć na spód ciasta. Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Rozsmarować na jabłkach. Przykryć drugim krążkiem ciasta.
Uwagi:
Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli przełożymy je do plastikowej miski ze szczelną pokrywką i całość wstawimy do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą. Zamiast mleka do ciasta drożdżowego możemy dodać letni jogurt - ciasto będzie wówczas bardziej lekkostrawne.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 12 |
Kaloryczność | 480 kcal |
Autor | Basia |