Składniki:
4 woreczki ryżu (ugotowanego oczywiście), słoik papryki konserwowej, puszka kukurydzy, wędlina - najlepiej szynka wiejska - około 300 g, majonez, musztarda, sól, pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Ryż ugotować, ostudzić. Paprykę i szynkę pokroić w kostkę. Puszkę kukurydzy otworzyć. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę. Sos ten ma "skleić" wszystko, trzeba uważać, aby składniki w nim nie pływały. Doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.
Jak podawać?
W salaterce po prostu:)
Uwagi:
Do sałatki można dodać pokrojony drobno por lub cebulę, tak robi moja ciocia, ale mnie tutaj nie pasują. Ryż można ugotować w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej drobiowej, vegety, kucharka itp. Wtedy jest ładnie żółty i fajnie to wygląda kolorystycznie. Sałatka typowo studencka:) Zawsze mój brat ją bierze do akademika:) Chociaż gościom równie dobrze smakuje. Co najważniejsze - szybka i prosta w wykonaniu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Agusia |